KROMPIROV MOLJAC (Phthorimaea operculella)

Više
23 mar 2022 10:43 #49894 od Mihailović Tamara
Krompirov moljac je štetočina koja napada krompir kako na poljima tako I u skladištima. Ima više od tri generacije godišnje. Prezimljava u skladištima krompira jer ima pristup velikim količinama hrane, gde je toplo i bezbedno u poređenju sa vremenskim uslovima van njega.
Larve pričinjavaju štete na taj način što se ubušuju u lisnu dršku I odlaze do same krtole. Direktan napad na krtolu je moguć kako na parceli tako i u skladištu. Unutrašnjost krtole biva u potpunosti izgrižena od strane larvi. Uloga odraslih insekata je samo parenje i poleganje jaja nakon čega brzo umiru. Stadijum odraslog insekta je znatno kraći u odnosu na larveni stadijum ali jednako opasan jer tada se polaže veliki broj jaja iz kojih ubrzo ispili nova generacija. Kroz rupe na krtoli mogu ući i štetni mikroorganizmi koji izazivaju dodatne (sekundarne) infekcije. Ženka prvenstveno polaže jaja na krtolama koje se nalaze u skladištima. Na otvorenom polju jaja se polažu na okca krtole, pri osnovi lista ili na površini zemljišta u blizini krompira. Pri povoljnim temperaturama (15-25°C) larve se pile za oko nedelju dana i bez odlaganja ulaze u list ili krtolu.
Mere suzbijanja
Jedna od najznačajnijih mera prevencije pojave ove štetočine je plodored. Takođe je značajan I vizuelni pregled kako bi se na vreme uočila jaja kao I uklanjanje biljnih ostatataka. Preporučuje se sadnja zdravih I neoštećenih krtola koja treba da bude na dubini 10-15 cm uz formiranje bankovakao i monitoring pojave brojnosti i razvoja krompirovog moljca postavljanjem feromonskih klopki gde se na osnovu ulovljenih imaga određuje hemijski tretman.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.268 sekundi
Powered by Kunena Forum