Miner okruglih mina – Leucoptera scitella

Više
17 okt 2021 21:48 #47679 od Jovanović Živorad
Miner okruglih mina – Leucoptera scitella

Ovo je štetočina voća, prvenstveno jabuke ali se može naći i na krušci, dunji, višnji. Poslednjih godina sve je značajnija štetočina u većim plantažnim zasadima jabuke.
Leucoptera scitella pripada familiji Lepidoptera. Imago je sivo bele boje, dugačak do 3 mm, sa rasponom krila od 6 – 8 mm. Prednja krila su kopljastog izgleda sa tamnim i svetlo braon trakama, a zadnja su svetlo siva sa resama. Mlade larve su bledo zelene, bez nogu i dugačke do 2mm. Starije larve su bez nogu, žute do braon boje i duplo veće. Prezimljava u stadijumu lutke. Leptiri se pojavljuju u fazi cvetanja jabuke i po kopulaciji polažu pojedinačna jaja na naličju lista. Jaja su ovalna, veličine 0,3 - 0,25 mm i u početku providna. Za oko 10 dana pojavljuju se larve koje počinju sa ishranom na listu, tako što izgrizaju parenhim lista do epidermisa. Hraneći se pravi minu okruglog oblika koja se širi i može da dostigne do 1 cm. Koncentrični krugovi unutar mina su od izmeta. Larve zadnjeg stadijuma progrizaju minu, spuštaju se i prelaze u stadijum lutke na naličju lista ili na peteljku ploda. Godišnje ima tri generacije, nekad četiri.
Ne pravi direktne štete na plodu ali može izazvati velike ekonomske štete ako ima više mina na lišću i dođe do prevremenog opadanja tih listova. Plodovi ostaju sitni. Posledice mogu biti retrovegetacija, slabo dozrevanje letorasta, izmrzavanje i smanjen prinos i kvalitet plodova iduće godine. A može doći i do sušenja voćaka.
Da bi se sprečila pojava i prenamnožavanje minera potrebno je da se prati let leptira vizuelno i pomoću feromonskih klopki i primeni pravovremena i adekvatna zaštita. Korisna mera je obrada zemljišta ispod voćaka, sakupljanje i uništavanje lišća sa lutkama. Izbegavati primenu insekticida širokog spektra delovanja kako bi se sačuvali prirodni neprijatelji minera. Bitno je suzbiti minere prve generacije.
Od insekticida mogu se primeniti: heksaflumuron, fenoksikarb, hlorantraniliprol, imidakloprid, deltametrin, lambda-cihalotrin .

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.490 sekundi
Powered by Kunena Forum