Virus bronzavosti paradajza u plasteničkoj proizvodnji paradajza

Više
30 jun 2021 11:03 #46530 od Cvetković Gordana
TSWV je biljni virus sa najširim krugom domaćina. Među najznačajnije gajene biljke domaćine virusa spadaju paprika, paradajz, duvan i brojne ukrasne biljke. Domaćini su takođe grašak, salata, krompir, sočivo, krastavac, lubenica, dinja, luk, beli luk. Ima brojne domaćine među ukrasnim biljkama, te se virus javlja na ciklami, begoniji, gladioli, perunici, daliji, gerberi, hrizantemi. Rezervoari virusa mogu biti korovi domaćini virusa, među kojima su mišljakinja, štir, maslačak, bokvica, pomoćnica.
Na području Nišavskog okruga u usevima paradajza u plasteničkoj proizvodnji, na pojedinim biljkama registovano je prisustvo simptoma virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus – TSWV). Simptomi su registrovani u usevima gde nije vršeno adekvatno suzbijanje tripsa, od kojih su neke vrste vektori virusa bronzavosti paradajza. Takođe, u pregledanim usevima registrovano je i prisustvo tripsa. Ovo je viroza koja se poslednjih godina redovno javlja na našem regionu i koja nanosi značajne štete u plasteničkoj proizvodnji paradajza.
Ime virusa potiče od pojave bronzane boje koja je karakterističan simptom na biljkama paradajza. Ove promene se dešavaju na lisnim drškama, stablu i tački porasta. Simptomi na mladom lišću su u vidu sitnih, tamnosmeđih pega, lišće je uvijeno i naborano. Vršni meristem obično zahvata sistemična nekroza, što se odražava na smanjen porast biljke. Na mladim, zelenim plodovima javljaju se nekrotični prstenovi i šare usled čega plodovi imaju nepravilan oblik. Na zrelim plodovima javljaju se koncentrične prstenaste pege, odnosno bledocrvena, bela ili narandžasta polja oivičena koncentričnim prstenovima. Često se javlja neravnomerno sazrevanje plodova. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost. Usled intenzivnog širenja vektora ovog virusa štete u proizvodnji paradajza, paprike i ukrasnih biljaka mogu dostići i do 100%.
Vektori ovog virusa su tripsi, insekti koji imaju više generacija tokom jedne godine. Virus može biti unet u organizam tripsa samo u stadijumu larve, a odrasli insekti su ti koji dalje prenose i šire virus. Odrasli insekti su zaraženi tokom čitavog svog života. Virus se ne prenosi na potomstvo tripsa.
Usled razvoja rezistentnosti, specifične biologije, uslova sredine u proizvodnji u zaštićenom prostoru, obaveze pridržavanja karence i skrivenog načina života tripsa, suzbijanje vektora virusa je izuzetno teška i zahtevna mera, ali je važna u sprečavanju virusnih infekcija. U suzbijanju tripsa važnu ulogu mogu imati predatori koji se unose u zaštićeni prostor, među kojima su značajni grinja Neoseiulus cucumeris i stenica Orius insidiosus.
Uništavanje biljaka sa simptomima virusa, pregled biljaka na prisustvo tripsa (metod otresanja na belu podlogu), suzbijanje tripsa primenom preparata Laser (a.m. spinosad) 0,4 l/ha, u večernjim satima, pri smanjenoj svetlosti, jer dnevna svetlost brzo razgrađuje ovu aktivnu materiju, uništavanje korova u i oko plastenika jer su korovi rezervoari virusnih oboljenja i vektora, predstavljalju važne mere.
Pri primeni hemijskih mera zaštite strogo se pridržavati karence primenjenih insekticida posebno u usevima koji su u fazi sazrevanja plodova. Karenca pomenutog preparata je 3 dana.

Gordana Cvetković, mast. inž. zaštite bilja
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.397 sekundi
Powered by Kunena Forum