Suzbijanje korova u usevu lucerke (mirovanje i rano proleće) -Ljiljana Jeremić

Više
21 jan 2021 13:33 #44202 od Jeremić Ljiljana
Na našem području je lucerka najvažnija krmna kultura i gaji se na oko 5000 ha.Najveći problem u zaštiti lucerke je zaštita od korova.Najznačajniji korovi u usevima lucerke su različiti u različitim fazama razvića lucerke.
U fazi setve i zasnivanja: - pepeljuga ,sinapis,mišjakinja (jednogodišnji širokolisni korovi)
U kasnijoj eksploataciji:-divlji sirak, palamida,njivski poponac, vilina kosica,pirevina,korovsko proso,hoću-neću, maslačak,štavelj.
Prednosti suzbijanja korova su u tome što je usev čist cele godine i u dobroj kondiciji je tokom eksploatacije (duži niz godina),samim tim se dobijaju viši prinosi sena ,boljeg kvaliteta.
Najveći problem u lucerki u prvom otkosu je pojava korova hoću-neću(tarčužak).Ovaj korov se pojavljuje rano nekada i pre kretanja lucerke.Кod lucerke koja je starija dešava se da preraste usev .Od lucerke gde je prisutan ovaj korov dobija se seno lošijeg kvaliteta koga stoka nerado jede. Veliki problem u lucerki su širokolisni korovi jer se tretmani protiv njih mogu obaviti u u fazi mirovanja vegetacije i u rano proleće posle kretanja lucerke i korova.Suzbijanje uskolisnih korova se može obaviti i kasnije tokom vegetacije(poštujući karencu preparata).
U fazi mirovanja vegetacije mogu se primeniti neki od sledećih herbicida
-na bazi a.m.metribuzin-Mistral,Welton-0,5-1 kg/ha
-na bazi a.m.tifensulfuron-metil-Harmony,Symphony,Okvir,Piano -15-20 g/ha +Trend 0,05%
Ovi herbicidi se primenjuju isključivo u fazi mirovanja,ako se primene kasnije mogu da izazovu žutilo nadzemnog dela biljaka.
U fazi posle kretanja vegetacije se mogu primeniti herbicidi:
-a.m.imazamoks-Pulsar 40(lucerka u zasnivanju-u fazi druge troliske;Passat 40-1-1,2 l/ha(lucerka i zasnivanju,u fazi druge troliske i zasnovana lucerka kada je visine 8 cm)
-a.m.bentazon-Galbenon,Bentaron,Savazon-3 l/ha(usev visine 10-15 cm,korovi u fazi 2-6 listova)
-a.m.2,4 DB-Butoxone DB-1,5-3 l/ha(posle nicanja useva i korova do faze treće troliske)
Dobre rezultate u suzbijanju korova daje i kombinacija herbicida Butoxon DB -1,5-2 l/ha +Okvir,Piano 10 g/ha bez okvašivača koja se primenjuje što ranije da ne bi došlo do oštećenja lucerke.Кada se primena herbicida obavlja u fazi posle kretanja vegetacije(februar,mart) tretman obaviti u najtoplijem delu dana ,tada je najbolje usvajanje preparata i bolji efekat tretmana.

Savetodavac za zaštitu bilja
Ljiljana Jeremić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.352 sekundi
Powered by Kunena Forum