Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni)

Više
17 dec 2020 20:39 #43813 od Jovanović Živorad
Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni)


Šitaste vaši su fitofagni insekti koji oštećuju biljke sisanjem sokova a izlučivanjem lepljive medne rose dovode do pojave gljiva čađavica. Telo im je prekriveno štitom.
Šljivina štitasta vaš je štetočina šljive, ali napada i ostale voćke (šljivu, breskvu, malinu, lesku), vinovu lozu, šumsko drveće, bagrem. Najveće štete su prilikom prenamnožavanja (gradacije), koje se javljaju periodično, svakih 3 - 4 godina.
Odrasla ženka je ljubičasto smeđe boje, dužine 3 - 6 mmm i širine 2-4 mmm. sa izraženim grebenom na leđima. Beskrilna je . Mužjak je crvnkastosmeđ, dužine 1,7 mmm, sa poluprozračnim štitom. Ima jedan par krila. Larve prvog stupnja su žućkasto zelene, a drugog ciglaste boje. Kod mužjaka su dobro razvijene noge, kod ženki slabije i u poslednjim stadijumima postaju nepokretne. Prezimljava kao larva drugog stupnja na granama i deblu. Izuzetno su otporne na niske temperature. Ima jednu generaciju godišnje.
U martu prekidaju mirovanje i hrane se na jednogodišnjim i dvogodišnjim grančicama. Ženke se presvlače još jednom a mužjaci tri puta. Polažu jaja krajem maja i jedna ženka može položiti 200 do 2000 jaja. Embrionalno razviće traje 20 - ak dana, larve odlaze na naličje lišća, gde se fiksiraju i počinju sa ishranom. Izlučuju obilno mednu rosu, koja privlači mrave. Kod jačeg napada štitaste vaši se hrane na svim organima voćki.
Prag štetnosti je 5 - 7 larvi na 1 m dužine grančica
Suzbijaju se zimskim, rano prolećnim i tretiranjem i u toku vegetacije. Zbog zaštitnog štita najefikasnija je primena mineralnog ulja u fazi mirovanja vegetacije. Potrebno je temeljno isprskati voćke sa dovoljno količine vode kako bi rastvor insekticida prekrio celu površinu biljke.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.390 sekundi
Powered by Kunena Forum