Mrežasta platanova stenica (Corythucha cilliata)

Više
05 dec 2020 19:55 #43623 od Jovanović Živorad
Mrežasta platanova stenica (Corythucha cilliata)

Napada lišće platana. Poreklom je iz Severne Amerike. Kod nas je od 1973. godine.
Platan je ukrasno drvo u parkovima i njegova uloga je i prečišćavaje gradskog vazduha. Isisavanjem sokova od strane stenice on gubi zelenu boju i postaje bezbojan a stabla sporije rastu. Možemo ih smatrati i molestantima jer padaju na prolaznike i uznemiravaju ih.
Stenica je crne boje, dužine oko 4mm. Ima velika mrežasta krila sa štitom iznad glave. Ova mreža pomaže letenju insekta na veće udaljenosti, pomoću vetra. Insekt ne leti aktivno, već leprša u vazduhu uz pomoć vazdušnog strujanja. Larve su veličine oko 2 mm, svetlo smeđe sa dve svetle pege. Ima 3generacije godišnje. U proleće stenice sišu mlado lišće prouzrokujući beličaste pege. Jaja su na naličju lista i larve se posle piljenja hrane na naličju ostavljajući crni sekret. Na mestima ishrane se pojavljuje bledilo lista. Sa pojavom druge generacije, u julu, štete su znatno veće, kada se lišće suši i opada.
Da ne bi platani gubili svoju ulogu ukrasnog i korisnog zelenila, brojnost mrežaste stenice se mora redukovati. Odrasle jedinke stenice se, u oktobru, povlače na prezimljavanje ispod kore platana, u travi i drugim skrovitim mestima u blizini platana.
Mnogi insekticidi su efikasni prema mrežastoj stenici. No suzbijanje je otežano zbog visine platana i opasnosti od zanošenja insekticida i ugrožavanja ljudi, životinja i drugih korisnih organizama. Zato se primenjuje lokalna primena insekticida na debla i grane u vreme kada odlaze na prezimljavanja ili u proleće, kada izlaze iz skrovitih mesta. Voditi računa da se primenjuju selektivni insekticidi kako se ne bi uništili prirodni neprijatelji (pauci, bubamare, grabljive stenice).

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.402 sekundi
Powered by Kunena Forum