Zlatasto žutilo u zasadima vinove loze

Više
28 jul 2020 13:58 #42211 od Cvetković Gordana
Na području Nišavskog okruga vizuelnim pregledom vinove loze, uočeni su simptomi zlatastog žutila vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree. Ova pojava na vinovoj lozi registrovana je na više lokaliteta na pojedinačnim čokotima ili većem broju čokota u napuštenim zasadima.
Na zaraženim čokotima listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.
Prenosilac fitoplazme je treći larveni stupnja i odrasla jedinka cikade Scaphoideus titanus. Brojnost imaga cikade S. titanus na području Nišavskog okruga se prati na žutim lepljivim pločama na lokalitetima Gornji Matejevac i Malča gde se još uvek ne registruju odrasle jedinke.
U vinogradima u kojima nisu sprovedene hemijske mere suzbijanja larvi cikade u proteklim vegetacijama došlo je do pojave pomenutih simptoma. Veliku opasnost takođe predstavljaju napušteni zasadi iz kojih infektivne cikade preleću u vinograde u kojima se redovno sprovede mere nege. Iz tih razloga meru suzbijanja vektora moraju sprovoditi svi vinogradari, jer u protivnom širenje ove bolesti nije moguće zaustaviti, a to može dovesti do propadanja i krčenja vinograda.
Mere suzbijanja zlatastog žutila vinove loze su:
- korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,
-uklanjanje zaraženih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova,
- krčenje napuštenih zasada vinove loze,
- suzbijanje cikade.
Sada se preporučuju pregledi vinograda na prisustvo simptoma zlatastog žutila. U slučaju pojave ovih simptoma obavezno je uklanjanje zaraženih čokota.
Zapušteni vinogradi predstavljaju veliku opasnost za dalje širenje zlatastog žutila vinove loze, te je njihovo krčenje obavezno.

Gordana Cvetković, mast. inž. zaštite bilja
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.330 sekundi
Powered by Kunena Forum