Jagodin i malinin cvetojed – Anthonomus rub

Više
21 apr 2020 11:59 #41020 od Jovanović Živorad
Jagodin i malinin cvetojed – Anthonomus rubi

Jagodin i malinin cvetojed je fitofagni insekt koji pravi štete na malini i jagodi, ali se javlja i na kupini, divljim kupinama, ružama. Štete nastaju na neotvorenim cvetnim pupoljcima i zavisno od brojnosti insekta, mogu da budu jako velike.
Anthonomus rubi pripada najbrojnijoj familiji tvrdokrilaca (red Coleoptera, familija Curculionidae – rilaši). Odrastao insekt je dužine 3-4 mm, crne boje, krila pokrivena sivim ljuspicama u obliku traka. Na glavi ima surlu, sa pipcima koji su prelomljeni i sa glavicom na vrhu. Na vrhu rilice se nalazi jak usni aparat za grickanje. Krila su dobro razvijena. Larve su apodne, izbrazdane i savijene po sredini tela, dužine do 3,5 mm. Rilica je vidljiva i na lutki.
Prezimljava imago ispod opalog lišća ili do 7 cm dubine u zemlji. Krajem aprila izlazi i dopunski se hrani na pupoljcima i lišću. U prvoj polovini maja ženka polaže po jedno jaje u neotvorene pupoljke. Probija cvetni omotač i polaže jaja u prašne kesice. Po poleganju ženka bočno zagrize pupoljak koji klone i osuši se. Insekt zaseca dršku pupoljka cveta odmah ispod pupoljka da se on ne bi otvorio i stradale jaja i larve na suncu. Pupoljci posle nekoliko dana otpadnu. Jedna ženka može da položi i do 100 jaja (tj. uništi 100 pupoljaka). Larva se hrani pupoljkom i njen razvoj traje oko 25 dana. Razvoj lutke traje oko10 dana. Imago se javlja polovinom juna i do jeseni ima slabu aktivnost, hrani se na drugim biljnim vrstama i odlazi na prezimljavanje. Ima jednu generaciju godišnje.
Suzbijanje treba obaviti odmah po pojavi odraslih insekata (u vreme dopunske ishrane) i tako sprečiti polaganje jaja. Drugo vreme hemijskog suzbijanja je posle berbe. Od insekticida mogu se primeniti: akt.m. lambda-cihalotrin (Grom, Kozak, u konc. 0,02-0,025%), bifentrin (Byfin 100 EC, Bifenicus, u konc. 0,05%), deltametrin (Decis, Polux, Plures, u konc. 0,03%). Prag štetnosti je 2-3% napadnutih pupoljaka. Treba uništavati i okolne korove gde se cvetojed može zadržavati i hraniti. Prikupljanje i uništavanje zaraženih pupoljaka je jedna od mera suzbijanja.

Živorad Jovanović, dipl.ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.444 sekundi
Powered by Kunena Forum