Rak krompira (Synchytrium endobioticum)

Više
09 apr 2020 14:05 #40997 od Davidović Tanja
RAK KROMPIRA(Synchytrium endobioticum)

Rak krompira je kod nas karantinska bolest, a inače je veoma štetna. Prouzorkuje ga gljiva Synchytrium endobioticum .
Bolest se ispoljava na svim delovima biljke osim na korenu, ali su najtipičniji simptomi na krtolama. Iz okaca krtole razvijaju se bradavičasti izraštaji (tumori), različitih veličina.
Tumori nastaju usled deobe ćelija zaraženih tkiva, a deobu podstiču hemijske materije gljive. Tumori su bledo sive do tamno mrke boje.
Tumori se mogu javiti i na nadzemnom delu biljke i u početku su zelene boje, a sa starenjem crne i raspadaju se kao i oni na krtolama. Na stolonama se stvara nepravilna sunđerasta masa, a na prizemnom delustabla bradavičasti izraštaji. Na osnovu simptoma vizuelnim pregledom u polju nije teško uspostaviti dijagnozu.
U labaratorijskim uslovima vrši se ispitivanje zemljišta na prisustvo gljive Synchytrium endobioticum. Ispitivanje se vrši standardnom metodom sita, gde se izoluje gljiva. Iz izolata se pripremaju mikroskopski preparati na pločicama i pregledaju na mikroskopu. Ceo postupak se radi uz veliku sterilnost posuđa u labaratoriji, radnih površina i drugo. Zemljište koje se ispituje na prisustvo Synchytrium endobioticum pre bacanja moramo autoklavirati, jer se gljiva prenosi zemljištem i zaraženim krtolama.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.299 sekundi
Powered by Kunena Forum