MALININA BUBA-Byturus tomentosus

Više
11 feb 2020 13:15 #40237 od Mihailović Tamara
Malinina buba je opasna štetočina cveta, cvetnih pupoljaka i ploda maline. Plodovi na kojima se hrani larva malinine bube su sitniji i počinju da se suše, a to se isto dešava i sa cvetovima kojima se hrane odrasli insekti. U proleće se odrasli insekti hrane na cvetovima višanja i trešanja, pre nego počne da cveta malina.
Malinina buba je insekt koji ima izduženo i ovalno telo. Dužina odraslog insekta je obično oko 4mm, tamne je boje, ali je telo pokriveno finim dlačicama smeđe boje. Larve kada izađu iz jaja su bele boje, ali ubrzo postaju smeđe boje. Larve na kraju svog razvoja budu dugačke oko 6mm, mada može narasti i do 8mm. Glava se na larvi može dobro uočiti, a u kasnijoj fazi se na njoj razvijaju i dlačice.
Malinina buba zimu provodi kao odrastao insekt koji se ukopa u zemlju i to na dubine oko 20cm Postaju aktivni u proleće sa dolaskom toplijeg vremena ( 15°C), obično u toku aprila meseca. U proleće odrastao insekt (imago) kreće da se hrani prvo na cvetovima višnje i trešnje, da bi nakon toga prešao na ishranu sa pupoljcima i cvetovima nekih biljaka iz roda ruža. Sredinom maja pošto su obavile dopunsku ishranju i dostigle polnu zrelost, malinine bube počinju da se sparuju i ženke polažu jaja. Ženke polažu jaja na pupoljcima bušeći rupu ili na cvetovima koji su tek otvoreni, između prašnika i tučka. Larve kada izađu iz jaja se hrane plodom maline ili krunicom cveta ako nema ploda. Ukoliko su jaja malinine bube položena u pupoljak, dešava se da se cvet koji se nakon toga razvija osuši i otpadne. Nakon nekog vremena kada se larve dovoljno razviju one padaju na zemlju blizu biljke i ukopavaju se u zemlju. U zemlji se ukopavaju i tu se učaure (faza lutke koja se razvija u kokonu). U toj fazi provedu oko tri nedelje, nakon čega se pretvaraju u odraslog insekta. Malinina buba ima jednu generaciju godišnje.
Suzbijanje malinine bube: Zimi se preporučuje obrada zemljišta u malinjaku, jer se na taj način uništava deo insekata koji su se ukopali u zemlju radi prezimljavanja. U proleće je potrebno pratiti stanje na malinjaku, gledati kakva je brojnost malinine bube pomoću feromonskih klopki. Suzbijanje hemijskim sredstvima se obično vrši u periodu od početka dopunske ishrane pa sve do pred otvaranja cvetova.
Mihailović Tamara dipl. ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.398 sekundi
Powered by Kunena Forum