CRNA TRULEŽ KUPUSNJAČA- Xanthomonas campestris pv.campestris

Više
21 jan 2020 11:00 #39971 od Mihailović Tamara
Crna trulež kupusnjača je jedna od najznačajnijih bolesti svih vrsta kupusnjača. Jak napad dovodi do drastičnog smanjenja prinosa i smanjenja tržišne vrednost plodova
Karakterističan simptomi su žute pege u obliku slova V na ivicama listova i crna boja nerava. U početku, pege u obliku slova V su žute boje, kasnije se suše i dobijaju mrku boju. Vremenom se šire duž ivice listova. Bakterija se širi sudovnim elementima prouzrokujući crnu trulež sudovnog sistema. Simptomi koje uzrokuje ova bakterija predstavljaju ulaz za druge patogene kao što su prouzrokovači vlažne truleži (Erwinia carotovora i Pseudomonas marginalis).
Parazit se održava na semenu, biljnim ostacima, u zemjištu i nekim korovima. Raznosi se kišnim kapima, vodom za navodnjavanje, vetrom i insektima. Infekcija uglavnom nastaje preko hidatoda na krajevima listova, ali i preko stoma. Patogenu pogoduje toplo i vlažno vreme 25-30 stepeni Celzijusa, ali razvija se i na nižim temperaturama. Infekcija se zaustavlja na temperaturama ispod 10-15 stepeni Celzijusa. Najveći rizik od infekcije je kada su dani topli, a noći hladne. Tokom skladištenja, bakterija nastavlja da se širi.
Kao mere borbe protiv crne truleži kupusnjača, preporučuju se uklanjanje biljnih ostataka i korova, poštovanje plodoreda, setva zdravog semena i primena preparata na bazi bakra.
Mihailović Tamara dipl. ing.
PSSS Mladenovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.294 sekundi
Powered by Kunena Forum