Pravilno mešanje pesticida-Ljljana Jeremić

Više
08 jan 2020 10:25 #39873 od Jeremić Ljiljana
Pravilno mešanje pesticida

Pre primene pesticida potrebno je ukazati poljoprivrednim proizvođačima na pravilnu pripremu rastvora za tretiranje. Obavezno je pre pripreme rastvora kao i primene pesticida pročitati deklaraciju i uputstvo za primenu pesticida.Rastvore je najbolje pripremati napolju,na samoj parceli. Ako se pripremaju u prostoriji u njoj mora postojati dobra ventilacija. Prilikom pripreme rastvora potrebno je da poljoprivredni proizvođači koriste propisanu zaštitnu opremu: rukavice, zaštitno odelo, masku (kao i prilikom aplikacije pesticida).Treba sprečiti prskanje preparata, potrebno je držati pesticide ispred nivoa očiju.Pesticidi se odmeravaju u mernim posudama.Ne smeju se pripremati rastvori jače ili slabije koncentracije ili količine od propisanih u uputstvu.
Postoji potreba primene odjednom više pesticida jer se sa takvim tretmanom suzbija više štetnih organizama.U uputstvu je označeno za svaki pesticid sa kojim pesticidima se ne sme mešati. Zakonom je regulisano da je obavezno pridržavanje ovih uputstava. Ako u uputstvu ne piše sa kojim se pesticidima ne sme mešati dati pesticid potrebno je uraditi test kompatibilnosti.
Test se obavlja na sledeći način:
Napuni se staklena tegla do polovine vodom. U vodu dodati istu količina preparata koje planiramo da pomešamo,jedan po jedan,prvo se dodaje čvrta pa tečna komponenta. Teglu treba protresti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Ako je došlo do bilo kakve fizičke promene kao što je nap. odvajanje slojeva,taloženje,zagrevanje,preterano penušanje preparati nisu kompatiblni i ne smeju se koristi zajedno.

Način na koji se obavlja mešanje pesticida je sledeći:

Napuni se rezervoar do 1/4 vodom ili drugim nosačem
Pre dodavanja preparata u rezervoar obavezno ih izmešati sa malo vode (ili drugog nosača)
Dodavanje preparata se obavlja po sledećem redosledu:
-Prvo staviti čvrste formulacije- WF,DF,WDG;
-Tečne formulacije-SC,SL;
-Praškaste formulacije- S,SP;
-Ađuvanti;
-Кoncentrati za emulziju- EC

Nakon dodavanja preparata dodati ostatak vode ili drugog nosača
Obaviti mešanje u rezervoaru i u toku tretiranja stalno obavljati mešanje pripremljenog rastvora

Savetodavac za zaštitu bilja
dipl.ing.Ljiljana Jeremić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.335 sekundi
Powered by Kunena Forum