Monilioza dunje

Više
31 okt 2019 08:07 #39093 od Mihailović Tamara
MONILIOZA DUNJE

Prouzrokovač: Monilinia linhartiana
Pod moniliozom dunje se podrazumeva trulež plodova, mrka palež lista i letorasta koja je rasprostranjena širom sveta u područjima gde se ova biljka gaji. Ova bolest se naročito javlja u godinama sa kišnim i prohladnim prolećem. Takođe je značajna i trulež plodova, koja naročoto nastaje posle berbe, tokom skladištenja i čuvanja.
Simptomi. Bolest se javlja na listovima, cvetovima, letorastima i plodovima. Po formiranju lista bolest se primećuje. Listovi koji su napadnuti imaju specifičan miris na buđ, postaju mrki, suše se i savijaju. Ukoliko je vreme kišovito, na površini zaraženog lista se pojavljuje sivkasto-beličasta prevlaka. Cvet biva zaražen preko tučka a plodovi mogu biti zaraženi od zametanja do berbe i usled zaraze, pretvara se u mumificiranu masu i na kraju opada. Infekcija starih plodova najčešće se ostvaruje na mestu povreda od insekata. U zavisnosti od temperature, zaraza zahvata čitav plod u roku od 7 do 14 dana. Smenjivanje dana i noći pogoduje stvaranju plodonosnih tela, tako da svaki krug plodonosnih tela odgovara jednom danu i noći, 24 časa.
Suzbijanje. U zimskom periodu trebalo bi sakupiti sve zaražene plodove i listove i uništiti. Potrebno je preduzeti i hemijske mere zaštite dunje. Za zaštitu koristiti neke od preparata sa sledećim aktivnim materijama: prohloraz, vinklozolin, iprodion, prosimidon, ciprodinil. Neposredno pred otvaranje cvetova obaviti prvo tretiranje a drugo posle opadanja kruničnih listića (10 dana od prethodnog).
Mihailović Tamara dipl. ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.342 sekundi
Powered by Kunena Forum