Alternativna jesenja zaštita voćaka

Više
28 okt 2019 15:17 #39055 od Stojanović Dušan
Cilj jesenjeg tretmana voćaka je da se smanji infekcioni potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu, a samim tim i smanje pesticidni tretmani u sledećoj godini.

Razmatrajući neefikasnost, štetnost i ekonomski trošak jesenjeg tretmana voćaka samo bakrom preporučuje se alternativno rešenje u vidu tretmana lišća na drvetu kao i opalog lišća 5% rastvorom uree sa dodatkom sumpora. Naime, kod jabuke, višnje i sorti šljive koje imaju problem sa rđom ovo treba da se uvede kao redovna praksa. Prouzrokovači pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke, ljubičaste pegavosti lista višnje i rđe šljive prezimljavaju u opalom lišću te je radi smanjenja infekcija u sledećoj godini neophodno njihovo uništavanje.
Preporuka je da nakon što opadne 2/3 lista sa stabala, a pre jesenjeg đubrenja, se uradi tretman voćaka i opalog lišća u prizemnom sloju sa ratvorom uree 5-7% i preparatom na bazi sumpora u koncentraciji 0,5%, i količinom tečnosti od 400-600 litara po hektaru. Nakon toga primeniti jesenje đubrenje mineralnim hranivima i sve zajedno uneti na dubinu od 15 – 20 cm u brazdama kao što se i inače radi u standardnom đubrenju voćaka. Ovim tretmanom se uništavaju prezimljujuće forme patogena, i dobije korisna razgrađena organska materija koju biljke sledećih godina koriste kao hranu.

Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.334 sekundi
Powered by Kunena Forum