Zaštita maline nakon berbe

Više
22 avg 2019 09:16 #38353 od Stojanović Dušan
Na Nišavskom regionu obilaskom zasada maline sorte Vilamet registrovano je da se na pojedinim izdancima nalaze karakteristična zadebljanja, kvržice, gale i guke različitog oblika i veličine nastale štetnim dejstvo izlučevina malinine muve galice. U tim zadebljanjima prezimljava odrasla larva, prekidaju se sprovodni sudovi, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako se lome, što za posledicu ima smanjenje roda za narednu godinu.

Suzbijanje insekticidima ove štetočine se radi u periodu pred cvetanje maline, obzirom da su odrasli insekti aktivni. Ovaj insekt ima jednu generaciju godišnje. Zato je sada potrebno izvršti uklanjanje oštećenih izdanaka sa zadebljanjima, njihovo iznošenje iz malinjaka i spaljivanje.

U zasadima su prisutne siva i ljubicasta pegavost lastara maline te je neophodno ukloniti sve dvogodišnje izdanke koji su izneli rod kako se infekcija ne bi širila na mladim izdancima ostavljenim za sledeću godinu. U ovom periodu aktivna je i obična malinina mušica koja pravi štete izdancima i ima 3-4 genracije godišnje.

Stoga se proizvođaćima preporučuje da se nakon uklanjanja dvogodišnjih lastara primeni kombinacija preparata na bazi tebukonazola (0,075%) i bifentrina (0,05%) rano ujutru ili pridveče. Takođe, na jesen je neophodna obrada zemljišta sa istovremenim unosom mineralnih ili organskih đubriva. U malini pre svega sa aspekta zaštite bilja se daje prednost obradi zemljišta tokom cele godine u odnosu na košenje ili uništavanje korova herbicidima.

Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.371 sekundi
Powered by Kunena Forum