Povrede jabučastog voća, prouzrokovane niskim temperaturama

Više
07 mar 2018 18:40 #31988 od Đorđević Ljubiša
Povrede od niskih temperatura na našem području su prisutne. One mogu da prouzrokuju kako lokalna izmrzavanja pojedinih lastara i grana, tako i izmrzavanje celog stabla.
Simptomi - Mogu da se pojave kao izmrzavanje korenovog vrata i prizemnog dela stabla. Lišće na izmrzlom stablu je sitno, hlorotično i deformisano. Od periferije lišća počinje palež, koji postepeno izaziva sušenje lišća. Obezlišćenost krune izmrzlog stabla se vidi iz daljine među zdravim stablima. Pri odstranjivanju kore u oblasti korenovog vrata se vidi na pojedinim mestima kambijum koji je potamneo.
Po stablu i debljim skeletnim granama povrede od niskih temperatura se javljaju u vidu uzdužnih linija i promene boje. Ove povrede se najčešće javljaju u toku sunčanih dana u januaru i februaru, kada se stabla sa južne i jugozapadne strane zagreju. Kao rezultat jake tangecijalne sile, stvara se uzdužna pukotina po stablu.
U našim uslovima često se javljaju povrede na lisnim i cvetnim pupoljcima. Izmrzli pupoljci pocrne i ne razvijaju se na proleće. Cvetni pupoljci su osetljiviji od lisnih pupoljaka.
Povrede od slane se često javljaju na proleće u vreme početka vegetativnog razvoja voćaka. U početku cvetni listići uvenu, zatim dolazi do promene boje u tamnu i na kraju nekrotiraju. Od svih cvetnih delova najosetljiviji na niske temperature je tučak. On uginjava u najvećem procentu na niskim temperaturama.
Niske temperature mogu izazvati i povrede na tek zametnutim plodovima, najčešće u vidu horizontalnih rđastih ivica raspoređenih oko drške, ili u najširem delu ploda. Ređi su slučajevi, najčešće kod krušaka, nekrotične pojave uzdužnog cepanja ploda.
Zaštita - Neophodno je da se sprovodi dobra agrotehnika u zasadima, da bi se obezbedilo blagovremeno sazrevanje lastara. Preporučuje se ograničeno đubrenje i zalivanje pri kraju vegetacije, jer ono provocira razvijanje pupoljaka. Preveliko plodonošenje u prethodnoj vegetacionoj sezoni treba regulisati, jer obilan rod iscrpljuje biljku i smanjuje otpornost na mraz. Stabla kod mlađih voćaka treba da se obavijaju hartijom ili nekim drugim materijalom. Preporučuje se i krečenje stabala ili prskanje stabala sa 2,5% krečnim mlekom, koje odbija sunčeve zrake i sprečava prevremeno kretanje vegetacije. Na proleće se u kritičnim periodima preporučuje zadimljavanje voćaka ili polivanje vodom u vidu magle radi sprečavanja izmrzavanja.
Veoma osetljive na kasne prolećne mrazeve su Prima, Žuti delišes, Starkrimson, Mucu, Melroze...

Ljubiša Đorđević, dipl.ing.
PSSS Pirot

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.408 sekundi
Powered by Kunena Forum