Rak korena i izdanaka maline I kupine (Agrobacterium tumefaciens i/ili A.rubi)

Više
17 maj 2017 09:21 #28047 od Đorđević Ljubiša
Kod ove bolesti stvaraju se izrasline koje se obično pojavljuju u zoni korenovog vrata ili neposredno ispod površinskog sloja zemlje. Ova zadebljanja se takođe mogu javiti na korenu i izdancima, na mestima oštećenim rezidbom, kao i u pukotinama izdanaka. Abnormalne izrasline se javljaju u proleće i ometaju normalno upijanje vode i hranljivih materija. Zadebljanja obično nestaju tokom zime, ali se ponovo pojavljuju u proleće.
Zaraza na zdrave biljke prenosi se preko povreda i oštećenja koja se stvaraju prilikom izvođenja obrade zemljišta, obrezivanjem i ubodom insekata, a u zasade se unosi zaraženim sadnim materijalom.
Suzbijanje ovog oboljenja svodi se na sadnju na nezaraženim parcelama, uz odabir zdravog sadnog materijala.
Treba izbegavati parcele na kojima je u ranijim godinama bilo pojave ove bolesti, ili na kojima su se gajile vrste osetljive na ovaj virus, kao što su stabla voćnih vrsta i vinova loza. Prevencija pojave ove bolesti primenom sredstva A. radiobactor, soj K84, pokazao se perspektivnim, mada se njime bolest ne može izlečiti.
“U slučaju kada se desi potencijalna zaraza sadnim materijalom stručna preporuka je da se to zemljište ne koristi za proizvodnju maline i kupine, a samim tim i za drugu voćarsku proizvodnju sledećih pet do šest godina da bi se izbegla dalja zaraza“. Zemljište je potrebno ili ostaviti da se uledini ili sejati strna žita i kukuruz u narednim godinama. Prilikom obrade zemljišta, zbog mogućnosti prenošenja patogena česticama zemlje, treba obavezno čistiti oruđe za obradu zemljišta nakon svake radne operacije.

PSSS Pirot Ljubiša Đorđević, dipl.ing.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.289 sekundi
Powered by Kunena Forum