Удруживање у брдским подручјима

Više
02 okt 2020 12:56 #42920 od Vujaklija Gordana
Удруживање у брдским подручјима

Обзиром на карактеристике подручја, а посебно на ограничења у развоју, организовање земљорадничких задруга може се организовати на два начина. Један вид организовања задруга био би са прерађивачким капацитетима и производњом финалних производа, а други би биле ткз. радничке задруге.
Први тип задруга: На поседима пољопривредних газдинстава производили би се примарни производи,а прерада и дистрибуција обављале би се у оквиру задруга. Овај тип задруга могао би се организовати у подручјима у којима још има интереса и могућности за развој пољопривредне производње. Било би неопходно ојачати комерцијална пољопривредна газдинства као основе производње примарних производа.
Други тип задруга: Основна делатност ових задруга је производња и продаја сопствених производа и пружања услуга. Задругари обављају делатност кроз економско удруживање и по правилу а и запослени у задрузи као послодавцу у складу са прописима којима се уређује област рада.
Успостављање економских односа мора да бити у функцији коришћења производњих ресурса, као и стварање нових материјалних добара. Могуће је рационално искористити расположиве ресурсе за развој пољопривредне производње на просторима где је мали број становника.
Овакво организовање задруга требало би унапредити рад и пословање земљорадничких задруга.
Гордана Вујаклија, саветодавац за сточарство
ПССС ,,Пољосавет“ доо Лозница

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.297 sekundi
Powered by Kunena Forum