СЕТВА СТРНИХ ЖИТА У ПРОИЗВОДНОЈ 2021/2022. години

Više
05 okt 2021 08:45 #47595 od Veličković Violeta
СЕТВА СТРНИХ ЖИТА У ПРОИЗВОДНОЈ 2021/2022. години
На прагу смо сетве озимих стрних жита у производној 2021/2022.години .
Tреба избегавати сетву стрних жита на истим парцелама. Код нас се најчешће сетва стрних жита обавља после бербе кукуруза.
Посебну пажњу треба посветити оптималном року сетве, склопу, односно густини сетве, количини и примени минералних ђубрива.
Пресудан чинилац приноса јесте рок сетве. Правовремена сетва омогућава биљкама дужи период бокорења, боље укорењавање и дубље продирање кореновог система што омогућава нормалну дужину вегетације, и боље презимљавање биљака. Оптимални рок сетве пшенице у нашим условима потиче од 05. октобра, и то све до 30. октобра. Код озимог јечма, оптимални рок креће од 30. септембра до 15. октобра.
Најбољи предусеви за производњу стрних жита су они који рано напуштају њиве и ослобађају површине за обраду и припрему. У случајевима када сетва касни, треба сејати сорте које су толерантније на рок сетве (Европа-90, Невесињка).
Припрема земљишта мора бити квалитетна, а покривач семена у слоју од 5-8 цм мрвичасто – зрнасте структуре.
Сетва и њен квалитет су битни елементи сваке успешне производње стрних жита. Квалитет сетве зависи од више елемената: сетвене норме, прецизности сејалице, праве дубине и др. Дубина треба да је око 4 – 5 цм.
Количина семена зависи од сорте, крупноће зрна, масе, клијавости и чистоће семена. Корекција, односно повећање количине семена, потребно је и ако је припрема неквалитетна и ако се касни са сетвом. Најчешће код нас је то количина декларисаног семена од 240 – 260 кг/ха пшенице.
И поред квалитетне обраде, предсетвене припреме и сетве, без минералних ђубрива нема високих стабилних приноса. Агрохемијска анализа је основа за препоруку ђубрива. Пшеница може без калијума ако га у земљишту има изнад 15 милиграма на 100грама. Јечам међутим не може. Треба употрбљавати НПК ђубрива с наглашеним фосфором, јер га на основу агрохемијских анализа на нашем терену има јако мало, тако да треба унети НПК 8:24:16 и сл. У количини од 300кг/ха у зависности од плодности земљишта.Остатак хранива, односно азота, унети 1/3 пре сетве а остатак уноси се путем прихране пшенице.
Сорте пшенице које препоручујемо за сетву 2021/2022.год. су: Победа, Европа-90, Љиљана, НС-40, Круна, Визија, Звездана и др.
За сетву јечма у сезони 2021/22.год.,предлажемо сорте које су се најбоље
показале у нашим огледима и то: НС-525, НС-565 (2-редни) ,Јагодинац , Гранд и Рекорд, од 6-редних Атлас и Нониус.
Од тритикалеа предлажемо:Фаворит и Огањ.

ПССС Београд
Виолета Величковић дипл.инг.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.309 sekundi
Powered by Kunena Forum