Površinska obrada zemljišta

Više
16 jun 2021 08:29 #46183 od Vujinović Snježana
Nestabilne vremenske prilike, česti obilni, kratkotrajni pljuskovi koji se smenjuju sa sunčanim periodima u junu mesecu, doprinose stvaranju pokorice na površini zemljišta. U cilju uništavanja korova i razbijanja pokorice, važno je u ovom periodu godine primeniti površinsku obradu zemljišta kako bi se omogućilo postizanje što boljih prinosa odgovarajućeg kvaliteta.
Koliko će se površinskih obrada primeniti i kada će se izvoditi zavisi pre svega od klimatskih i zemljišnih uslova, odnosno od količine padavina, vrste zemljišta, zakorovljenosti...S obzirom na to da je glavni cilj ove obrade uništavanje pokorice i korova kao i zadržavanje vlage u zemljištu, češće se primenjuje na zemljištima gde ima više uslova za obrazovanje pokorice i pojavu korova. Površinsku, odnosno plitku obradu zemljišta treba izbegavati u vreme visokih temperatura jer prilikom izvođenja obrade, udari čestica zemlje mogu da stvore oštećenja na plodovima koji se nalaze bliže površini zemlje i tako doprinesu pojavi ožegotina. Takođe, izbegavati obradu previše vlažnog zemljišta jer mu se tada narušava struktura i stvara nepropusni sloj zemljišta ispod dubine obrade. Ukoliko je zemljište suvo i tada je efekat mere slabiji a prašina koja se stvara prlja plodove. Najbolje je da se zemljište obrađuje posle svake jače kiše kada se malo procedi i prosuši.
Plitka površinska obrada zemljišta obavlja se rotofrezama, tanjiračama ili kultivatorima, najčešće na dubini od 5-10 cm.

Snježana Vujinović, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.448 sekundi
Powered by Kunena Forum