Stočna repa

Više
17 jun 2019 14:17 #37733 od Petrović Tanja
Stočna repa was created by Petrović Tanja
Stočna repa je dvogodišnja biljka u prvoj godini razvija zadebljali koren, a u drugoj iz zadebljalog korena izbija stablo na kojem se stvara seme (plod).
Koren je deo biljke koji se koristi za ishranu stoke i može da naraste i do 10kg.
Najbolje uspeva na plodnim, dubokim i aluvijalnim zemljištima. Mlada biljka je osetljiva na mraz, pa se gaji u područjima tople klime, uz dosta vlage u zemljištu.
Gajenje: Proizvodnja stočne repe treba da se odvija isključivo u plodoredu ,na istu površinu može da se vrati tek posle 4 godine.Najbolji predusevi za stočnu repu su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze.
Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti u jesen ,a predsetvenu pripremu u proleće (drljanje,tanjiranje )
Neposredno pred osnovnu obradu treba rasturiti 30-40t/ha stajnjaka i 500kg /haNPK 15:15:15 .
Stočna repa se seje na dubinu od 3cm, na međuredni razmak 50cm a razmak u redu 30cm. Potrebna količina semena za setvu je 10-15 kg/ha. Seje se u drugoj polovini marta i početkom aprila.
Usev se prihranjuje polovinom maja i polovinom juna a tokom vegetacije potrebno je dva-tri puta razbiti pokoricu. Stočna repa se redovno mora štititi od bolesti i štetočina. Ukoliko se primeni puna agrotehnika po ha prinos može biti 150-200 tona.
Čuvanje: Na većim površinama vadi se mašinski. Izvađeni koren se tokom zime čuva u trapovima ali se predhodno mora odstraniti list. Trapovi su dugački oko 25 m široki do 2m i visoki oko 1.5 m.
Značaj u ishrani: Stočna repa je vrlo kvalitetna stočna hrana sadrži 72-92% vode, lako svarljiva i bogata vitaminima A,B,C i ugljenim hidratima. Dolazi u periodu kada nema sveže stočne hrane a ima i veliki agrotehnički značaj jer kao okopavina ostavlja zemljište čisto od korova.
Dipl.ing Tanja Petrović ,PSSS Niš

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.333 sekundi
Powered by Kunena Forum