Zalivanje boranije u postrnoj setvi

Više
30 sep 2022 13:40 #52392 od Aleksić Valentina
Dužina vegetacije kod boranije, u zavisnosti od sorte, iznosti od 55-65 dana i pogodna je za gajenje u postrnoj setvi.Za ranu proizvodnju gaji se i u plastenicima .
Boranija ima umerene zahteve za vlagom, ali dobro reaguje na zalivanje, posebno u periodu cvetanja i obrazovanja mahuna.
Biljka može podneti kratkotrajnu sušu, ali je izražena osetljivost na vazdušnu sušu, posebno u vreme cvetanja.
Optimalna vlažnost zemljišta je oko 60-70% PVK (Poljski vodni kapacitet) a vazduha 80-90%.
Boranija ili pasulj se u industrijskoj proizvodnji gaji obavezno uz navodnjavanje.
Suvišak vlage u zemljištu i vazduhu utiče na produžavanje vegetacije. Pri suvišnoj vlazi i uz visoke temperature biljke odbacuju cvetove i postaju osetljive na bolesti.
Zbog ovakvih zahteva pasulj uspeva dobro u kulisima. Međutim sorte boranije uspešno se gaje u čistom usevu.
Boraniju karakteriše usporen rast u prvom periodu vegetacije i veoma intezivan rast u fazi od cvetanja do tehnološke zrelosti. Biljke u fazi punog cvetanja dostižu 2/3 ukupnog rasta.
U fazi najintezivnijeg rasta biljkama treba obezbediti optimalne uslove razvoja, a to je dovoljno vlage i dovoljno lakopristupačnih hraniva. To znači da sve agrotehničke mere (đubrenje, navodnjavanje, međuredna obrada) treba obaviti u tom periodu.
Zalivanja obavljati u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim časovima zalivnom normom od 30mm/m2 . Turnusi zalivanja zavise od dnevnih temperatura vazduha i količine padavina. U uslovima jake suše boraniju zalivati svakog drugog dana . Što se tiče načina zalivanja to može biti zalivanje iz brazde ili veštačkom kišom.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.277 sekundi
Powered by Kunena Forum