Održavanje zemljišta u voćnjaku

Više
18 dec 2020 07:48 #43816 od Vujinović Snježana
Prilikom planiranja podizanja zasada voća, važno je da se planira i odgovarajući način održavanja zemljišta u voćnjaku. Da li će to biti čista obrada, zatravnjivanje ili ledina, pre svega zavisi od klimatskih i zemljišnih uslova, nagiba terena, starosti i stanja zasada, sistema gajenja, navodnjavanja, kao i vrste zemljišta i njegove plodnosti. Svaki od načina ima za cilj stvaranje optimalnih uslova za razvoj korenovog sistema.
Čista obrada, odnosno jalovi ugar, podrazumeva održavanje zemljišta u stalno obrađenom stanju. Podrazumeva jesenje oranje i nekoliko plitkih prašenja u toku vegetacije. Uglavnom se preporučuje za aridna, odnosno područja sa nedostatkom padavina tokom letnjih meseci. Ovakva obrada je korisna za mlade zasade kako bi se voćke što bolje razvile i što pre stupile u period rodnosti. Njenom primenom najlakše se uništavaju korovi, čuva vlaga i uspostavlja povoljan vodno-vazdušni režim u zemljištu, a smanjuje se i intenzitet pojave bolesti i štetočina. Nedostatak ovakvog načina obrade je u tome što dugotrajnom primenom ovakvog načina obrade ubrzava se gubitak hranjivih materija i takva zemljišta vremenom gube strukturu. Posebno treba voditi računa na strmim terenima gde stalna obrada može da pojača eroziju zemljišta.
U savremenim intenzivnim zasadima, preporuka je da se obavi zatravnjivanje međurednog prostora, a unutar reda, između stabala, obavi tretiranje herbicidima.
Ledina kao način održavanja zemljišta u voćnjacima se izbegava, jer se u takvim uslovima voćke slabije razvijaju, daju niske prinose i imaju sitnije plodove. Ovakav način obrade uglavnom se koristi za strme terene, pre svega radi sprečavanja erozije.
Snježana Vujinović, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.410 sekundi
Powered by Kunena Forum