Značaj kalcifikacije za zemljište

Više
29 sep 2020 14:01 #42821 od Stanković Vladimir
Reakcija zemljišta (pH) je po definiciji negativno dekadni logaritam koncentracije vodonikovih jona (H+) i govori nam o stepenu kiselosti zemljišta. Dosta poljoprivrednih kultura najbolje uslove za rast i razvoj imaju u umereno kiselim do neutralnim zemljištima. Optimalna pH vrednost zavisi od puno faktora, prvenstveno od tipa zemljišta i vrste biljaka koju uzgajamo.
Zakišeljavanje zemljišta je prirodan proces u svim zemljištima, a može biti povećano aktivnostima čoveka. Stepen zakišeljavanja zavisi od strukture zemljišta, unošenja atmosferskih zagađenja u zemljište, mineralnih đubriva te o primeni agrotehničkih mera.
Pod kalcifikacijom zemljišta se podrazumeva mera čiji je cilj da kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i neutralno. Taj zadatak se postiže unošenjem velike količine kreča u zemljište.
Ako zemljište nije prirodno dovoljno obezbeđeno kalcijum karbonatom ili nije redovno rađena kalcifikacija (dodavan kreč), pH vrednost zemljišta se smanjuje. Vrlo kisela zemljišta sa pH vrednošću ispod 4, nisu pogodna za poljoprivrednu proizvodnju. Ocedne vode kiselih zemljišta mogu sadržati materije koji imaju negativan uticaj na površinske i podzemne vode, a takođe i negativn efekat na biljke, životinje i posebno ribe u vodotocima i jezerima.
Uzorke zemljišta je potrebno redovno analizirati kako bi se odredile potrebne meliorativne mere, kako bi se na taj način obavila efikasna kalcifikacija i utvrdilo koliko je materijala za kalcifikaciju potrebno. Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema useva, najbolje u vreme zaoravanja strnjike. Ako se kreč zaore sa strnjikom, ima dovoljno vremena za njegov preobražaj i njegovo mešanje sa zemljištem do proleća, kada će se obaviti setva.
Sredstva za kalcifikaciju su fino samleven kalcijum-karbonat, pečeni kreč, gašeni kreč, saturacioni mulj, laporac, itd. Kreč treba da je dobro usitnjen i ravnomerno raspoređen pre samog zaoravanja. Dejstvo kalcifikacije traje u proseku 6-7 godina.
Đubrenje organskim hranivima bi trebala biti operacija koja sledi operaciju kalcifikacije i to u vremenskom razmaku od najmanje 3-4 sedmice.
Vladimir Stanković, PSSS Negotin

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.405 sekundi
Powered by Kunena Forum