Mikorizna đubriva
- Aleksić Valentina
- Pokretač teme
- Van mreže
- Elite Member
-
Manje
Više
- Poruka: 180
- Primljenih Zahvalnica: 0
08 sep 2014 11:48 #29434
od Aleksić Valentina
Mikorizna đubriva was created by Aleksić Valentina
Mikoriza je prirodna simbioza gljiva i biljaka, te je za većinu biljaka neophodna za pravilan rast i razvoj. Najjeftinija je metoda intenzifikacije proizvodnje. U novije vreme proizvode se mikrobiološka đubriva gde se za poboljšanje proizvodnje koristi mikoriza ili simbioza gljiva i korena biljaka. Ovde uzajamni korisni odnos dva organizma nije vezan samo na leguminoze već je moguć za sve kulture. Princip: Mikorizne gljive se povezuju s korenovim dlačicama i iz njih crpe hranu (zalihe ugljeno hidrata), a zauzvrat svojim delatnošću pomažu biljci u:
- lakšem primanju hraniva i vode uz jačanje korenovog sistema - dublji koren,masa korena veća i do 90% Bolje apsorbiraju makro i mikro elemente iz tla (fosfor, kalijum,
- jačanju otpornosti na nepovoljne uslove u tlu – npr. na sušu, zaslanjenost tla, Povećava otpornost na oštećenja izazvana manjkom minerala i mrazom.
- zaštiti od uzročnika bolesti – ograničavaju rast napadajući druge štetne gljive i bakterije iz tla (npr. Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Fusarium, Verticillium) pa neke od njih možemo svrstati i među biofungicide.
Primenjuju se i đubriva sa mikoriznim gljivama kao vrste Trichoderma asperellum određenog soja. Primjenjuju se unošenjem u tlo nakon berbe ili 10-tak dana pre setve/sadnje, tretiranjem semena (najčešće ratarskih kultura) i močenjem reznica i presadnica u rastvoru preparata.
S primenom mikorize u svom voćnjaku postići ćete puno bolji ukus, mirisi izgled plodova.
Valentina Aleksić, dipl.ing. Melioracije zemljišta i voda
- lakšem primanju hraniva i vode uz jačanje korenovog sistema - dublji koren,masa korena veća i do 90% Bolje apsorbiraju makro i mikro elemente iz tla (fosfor, kalijum,
- jačanju otpornosti na nepovoljne uslove u tlu – npr. na sušu, zaslanjenost tla, Povećava otpornost na oštećenja izazvana manjkom minerala i mrazom.
- zaštiti od uzročnika bolesti – ograničavaju rast napadajući druge štetne gljive i bakterije iz tla (npr. Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Fusarium, Verticillium) pa neke od njih možemo svrstati i među biofungicide.
Primenjuju se i đubriva sa mikoriznim gljivama kao vrste Trichoderma asperellum određenog soja. Primjenjuju se unošenjem u tlo nakon berbe ili 10-tak dana pre setve/sadnje, tretiranjem semena (najčešće ratarskih kultura) i močenjem reznica i presadnica u rastvoru preparata.
S primenom mikorize u svom voćnjaku postići ćete puno bolji ukus, mirisi izgled plodova.
Valentina Aleksić, dipl.ing. Melioracije zemljišta i voda
Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.360 sekundi