Podizanje zasada kupine

Više
14 okt 2021 13:43 #47661 od Milosavljević Biljana
Za podizanje zasada kupine kao i svih drugih voćnih vrsta, neophodno je izvršiti osnovnu pripremu zemljišta koja se sastoji u uređivanju zemljišta, vađenju žila i panjeva, uništavanju korova, meliorativnog đubrenja, dubokog oranja i usitnjavanje površine.
Kupina najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim, plodnim i umereno vlažnim zemljištima, jedino joj ne odgovaraju tople peskušei preterano vlažna hladna i teška zemljišta.Sadnja kupine može se obavljati u jesen ili rano proleće. u našim klimatskim uslovima najbolje rezultate daje jjesenja sadnja. Za sadnju kupine treba koristiti samo autentične sorte i garantovane zdrave sadnice.
Kao i kod drugih voćnih vrsta, koren kupine pre sadnje treba skratiti za 1/4 dužine a oštećene žile potpuno ukloniti.. Tako pripremljen koren treba potopiti u rastvor ilovače radi bojeg prijema sadnica.
Kupina se može gajiti u obliku ( sistemu)žbuna i špalira. Mi preporučujemo špalirski sistem uzgoja gde se sadnice kupine sade na rastojanju 3,2 - 4 m između redova i 1,5 - 2 m u redu.
Izdanci kupine se sade na istu dubinu na kojoj su bili i u matičmjaku ili 3-4 cm dublje.
Kupina je voćka specifičnog habitusa u proseku izrazito dugih lastara i bez obzira na sistem gajenja vek će bolje rezultate dati ako se gaji uz postavljanje naslona koji se postavljaju u drugoj godini po sadnji..
Za špalirski sistem uzgoja neophodno je obezbediti stubove ( metalne drvene ili betonske) visine 2m iznad zemlje koji se postavljaju na rastojanju 6-7m jedan od drugog i za njih se zatežu 2-3 reda žice.
Da bi kupina dostigla maksimalne prinose koji se kreću preko 10.000 kg/ha neophodno je svake godine u zemljište uneti oko 3-4 t/ha stajnjaka i 300-400 kg/ha mineralnih đubriva.
Obavezna i redovna agrotehnička mera pri uzgoju kupine je i rezidba , koja se obavlja u proleće i u drugoj polovini leta tj. posle berbe. Prolećna rezidba se sastoji u proređivanju i skraćivanju vrhova izdanaka koji se ostavljaju za rod.. Preporuka je da po jednom žbunu ostane 7-9 dobro razvijenih izdanaka. Po završetku berbe sve izdanke koji su doneli rod treba orezati do zemlje.
Kupinu napada mnogo bolesti i štetočina koje joj mogu naneti znatne štete ukoliko se ne primene neophodne mere zaštite.. Da bi se obavila adekvatna zaštita kupine neophodno je obezbediti veći broj herbicida, fungicida i insekticida i to u količini od :
- herbicida oko 4 kg/ha;
-fungicida oko 3 kg/ha i
-insekticida oko 3,5 kg/ha
Primenu ovih kao i drugih hemijskih sredstavatreba koristiti samo uz predhodno konsultovanje stručnjaka za zaštitu bilja.


Dipl.inž. voćarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.316 sekundi
Powered by Kunena Forum