Priprema živića jagode za sadnju - Dalibor Cvetanović PSSS Leskovac

Više
29 jun 2021 09:26 #46477 od Cvetanović Dalibor
Prilikom sadnje jagode potrebno je odabrati zdrav, sortno pouzdan sadni materijal iz matičnog zasada. Pre same sadnje potrebno je živiće pregledati bez obzira da li oni bili neposredno vađeni ili čuvani u hladnjači. Pregled se treba ogledati da živići nemaju oštećen centralni pupoljak, list ili korenov sistem. Lišće koje je osušeno ili strao treba odstraniti, suve žilice na korenu skratiti do svežeg dela a ostale skratiti na 1/3 svoje dužine. Ovako pripremljene živiće pre same sadnje potopiti u rastvor nekog fungicida u trajanju do 15 min, izvaditi i saditi u pripremljenom zemljištu. Potred potapanja u fungicidu živiće pre sadnje trebamo potopiti i u kašastom rastvoru koji je napravljen os sveže goveđe balege, sitne zemlje i vode u odnosu 1:1:1. Ovo potapanje ima za cilj bolji prijem živića.
Dan pre sadnje preporučljivo je navodnjavanje zemljišta gde će se vršiti sadnja.
Sadnja se obavlja ppo oblačnom i tihom vremenu, a same sadnice ne trebamo izlagati previše suncu.
Jagoda se sadi na onoj dubini na kojoj su sadnice bile u matičnom zasadu ili neznatno dublje a da centralni pupoljak bude iznad zemlje.
Sadnja se obavlja ručno ili mašinski u zavisnosti da li se sadi na malč foliji ili ne.
Na kraju sadnje vrši se zalivanje vodom u količini od 0,5 do 1 L vode po sadnom mestu.
Kvalitet sadnje se ogleda u ppostavljanju sadnuca na preporučenu dubinu, pravilan raspored sadnica i dobar kontakt korena sa zemljom bez formiranja vazdušnih džepova.

Dalibor Cvetanović dipl. inž. polj

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.325 sekundi
Powered by Kunena Forum