Формирање побољшане пирамидалне круне

Više
20 jan 2021 14:36 #44195 od Koprivica Radmila
Побољшана пирамидална круна је такав облик круне код које се на централној продужници (вођици) налази 5-7 основних постраних грана распоређених на растојању од 30-40 cm по висини. Вођица се ореже на највишу пострану грану чиме се постиже да горњи део круне буде отворен, што утиче на боље осветљење, лакшу резидбу, заштиту и бербу.
Прва година: Посађене једногодишње саднице се скраћују у пролеће на 100-110 cm , односно за око 30 цм више од жељене висине дебла. Прекраћивање вршимо изнад добро развијеног пупољка из којег ће се развити водилица. Када младари у пролеће достигну 10-15 цм, одстрањују се сви који избијају на деблу. Младари који су конкуренција водилици се одстрањују или пинсирају. Током јула месеца одабирају се два младара на растојању око 30 цм и оставе да расту, а остали се пинсирају или повију.
Уколико на садници има превремених грана у зони изнад 80 cm, онда вршимо њихову прореду при чему уклањамо слабије развијене и оне са лошом позицијом и остављамо 3-4 гране које ће служити као први спрат рамених грана. Превремене гране треба прекратити на дужину од 40 cm на бочни пупољак. У току вегетације, уклањамо све избојке са дебла. Крајем маја почетком јуна месеца, када младари достигну дужину од 15-20 cm неопходно је вршити њихово развођење, односно повијање. У ту сврху се најчешће користе чачкалице где се један врх убоде у стабло, а други у младар који благо повијамо. Због прираста који имају младари, ову радњу вршимо неколико пута у току вегетације, до почетка јула месеца када и престаје пораст младара. У наредним понављањима повијања грана више не користимо чачкалице оне у том тренутку немају више улогу, већ повијање прираста вршимо растегљивом гумом. Пожељно је да овај угао буде око 50 ° до 60 °.
Друга година: Pезидба у II години се наставља на формирање узгојног облика из прве године. Леторасти, односно будуће рамене гране из прве вегетације се прекраћују на 40 cm дужине на бочне пупољке, а из њих се у току вегетације развијају прве серије секундарних грана. Водилицу прекраћујемо на 60-70 центиметара изнад вршне скелетне гране. У току јула се на остављеној вођици изаберу два младара која су најбоље развијена и не поклапају се са доњим младарима већ се пружају у међупростору доњих грана. Размак између ових грана треба да буде око 30 cm.Ту нову серију рамених грана такође разводимо и повијамо као и претходну серију рамених грана.
Трећа година: У овој години формирамо трећи спрат рамених грана, секундарне гране на другом спрату скелетних грана, а терцијарне на првом спрату секундарних грана. Продужницу прекраћујемо на 50-60 цм висине. На овом спрату остављамо 2 рамене гране, уз примену зелене контурне резидбе као и претходној години. Вршимо прореду родних грана на првом спрату рамених грана, и уклањамо све оне које вертикалног положаја, или расту ка унутрашњости. Рамене гране другог спрата не смемо јако прекратити да не бисмо допринели загушивању круне.

Четврта година: Резидбом у IV години се формира и последњи четврти спрат рамених грана, са укупним бројем од 9 – 10 рамених грана. Продужницу уклањамо превођењем на слабију бочну грану. Примењујемо исте принципе зелене резидбе као и претходних година, и исте принципе резидбе које смо вршили на претходним серијама рамених грана. Уклањамо водопије, гране које се укрштају, поклапају и загушују круну чиме обезбеђујемо бољу осветљеност рода и диференцирање пупољака за род наредне године који полако се приближава и пуној родности.
Радмила Копривица мастер воћарства и виноградарства

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.287 sekundi
Powered by Kunena Forum