Амбалажа за паковање воћа

Više
29 dec 2020 23:33 #44001 od Tanasković Branko
За адекватан пласман рода воћака неопходно је одговарајуће паковање до крајњих корисника. Амбалажа омогућава да се очува квалитет воћа уз истицање његове природне лепоте како би се на тржишту остварила што боља цена. Она се употребљава за паковање и транспорт воћа до складишта или тржишта, и да се у њој по потреби чува или продаје у малопродаји.
У основи амбалажу селектујемо на амбалажу за бербу и посуде за паковање воћа за малопродају. Квалитет и атрактивност ових паковања су од изузетног значаја за очување и реализацију плодова. У нашем воћарству не поклања се довољно пажње амбалажи, док у земљама знатно виших стандарда и напредније воћарске технологије критеријуми код паковања плодова су оправдано високи.
Амбалажа за плодове воћа требало би да је од лаког материјала и да је довољно чврста. Изнутра треба да је глатка, да не би оштећивала плодове, да је без мириса, да је чиста и довољно прозрачна. Од савременије амбалаже очекује се да буде и расклопива, како би што мање заузимала складишног и транспортног простора. Зато, у последње време, приоритет имају производи од целулозе ( као што су картони, валовити картони, лепенка и дрво).
У воћарској привреди за израду амбалаже користе се различити материјали: дрво, картон, пластичне масе, текстил и др. Поред тога, користи се и помоћни материал, који би требало да допринесе бољем изгледу, али и транспорту плодова ( на пример пластични улошци, папирне салвете, сецкани папир, разне траке од целофана и др.). Међутим, данас у Србији, за прављење амбалаже још увек се највише користи дрво, док у свету се све више користи картонска амбалажа. Од дрвета су најразличитије форме за превоз плодова, као што су: бокс-палете, летварице – јабучари, разне плитке летварице, двоструке плитке летварице, корпице од фурнираних трака, корпице од плетеног прућа и слично. Амбалажа треба да је од лаког дрвета, како би се смањили трошкови транспорта и олакшало манипулисање.
Картонска амбалажа, у последње време, све се више употребљава у међународном промету воћа. Предност јој је у томе што је атрактивна, лака, погодна за транспорт у расклопљеном стању , а на њој се могу лако штампати и атрактивни знаци, рекламе и обележја продаваца.
Од пластичних маса и даље приоритет имају: бокс палете, пластични јабучари, отворене плитке носиљке – холандези, гајбе и палете за грожђе и др. За ситно воће, ситне, јагодасте плодове користе се мале, најчешће пластичне посуде. Поред тога, користе се и мрежасте вреће и врећице од пластичних влакана.
За паковање појединачних плодова ( лимуни, поморанџе, јабуке, крушке итд.) користе се термоскупљајуће фолије.
Од текстилне амбалаже најчешће се користе вреће ( за језграсто воће у љусци), врећице за јабуку друге класе и сл. Ова амбалажа има добру прозрачност, што је посебно важно за језграсто воће. Не препоручују се већа паковања од 20 до 25 kg са овом амбалажом, поготово за јабуку, јер су у њој плодови недовољно заштићени.

Мр Бранко Танасковић
ПССС Чачак

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.349 sekundi
Powered by Kunena Forum