Oprašivanje i oplodnja borovnice

Više
29 mar 2020 23:14 #40915 od Koprivica Radmila
Da bi borovnica ostvarila maksimalne prinose nephodno je da zametne 80% cvetova. Visoko žbunaste borovnice su uglavnom samooplodne, ali dokazano je da unakrsno oprašivanje povećava prinose i daje krupnije plodove. Ne postoje konkretni podaci koji ukazuju koji je najbolji aranžman sorti za optimalno oprašivanje biljaka visokožbunaste borovnice. Međutim, naizmenični blokovi od četiri reda svake sorte, se uobičajeno preporučuju kao prednost za oprašivanje i sprovođenje drugih agrotehničkih mera. U tom pogledu neophodne su dve sorte istog vremena cvetanja. Iako se periodi sazrevanja sorti visokožbunaste borovnice razlikuju, postoji dovoljno poklapanje perioda cvetanja kako bi se omogućilo većini sorti da posluže kao izvori polena jedna za drugu. Sotre borovnice mogu cvetati u periodu 7 do više od 20 dana, u zavisnosti od ekoloških uslova. Sorte koje rano cvetaju sklone su da imaju duži period cvetanja nego kasnocvetajuće. Na primer, tri sorte visokožbunaste borovnice cvetaju u sledećem rasporedu: 'Duke' (djuk) ima ranu do srednju sezonu sazrevanja plodova, 'Bluecrop' (blukrop) odlikuje se srednjom sezonom sazrevanja plodova, dok se sorta 'Elliott' (eliot) smatra kasnom sortom.
Polen borovnice je težak i lepljiv, pa se teško prenosi vetrom i stoga ga moraju prenositi insekti da bi oprašivanje bilo uspešno. Osim toga položaj cevtova (okrenuti naniže), omogućava ispadanje polena što otežava proces oplodnje.
Medonosne pčele nisu dovoljno efikasne kod oprašivanja borovnice jer one lete manje kada su temperature niže, dan oblačan ili je brzina vetra velika. Solitarne pčele takođe samo otežavaju okolnosti, jer one buše rupe u osnovi cveta kako bi prikupile nektar. Na taj način se ne vrši oprašivanje, a medonosne pčele koriste ove prolaze, tako da ni one ne oprašuju cvetove.
Bumbari daju najbolje rezultate, oprašuju od 80 do 100 % cvetova, a povećavaju prinos do 25%. Na osnovu istraživanja, bumbari oprašuju više desetina puta više cvetova nego obična pčela, a loše i hladnije vreme im ne smeta, jedino je važno da su kutije zaštićene od direktnog sunca, kiše i vetra. Počinju da lete već na temperaturi od pet stepeni iznad nule, a mogu da podnesu i visoke temperature od 30°C i više. Jedan bumbar opraši dva do tri puta više cvetova od pčele.
Košnice treba postaviti kada se razvije 5% cvetova (pa najviše do 25%), i treba ih ostaviti u zasadu sve dok latice cvetova ne počnu da opadaju.
Radmila Koprivica dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.578 sekundi
Powered by Kunena Forum