Радови у малињаку током јула

Više
29 jun 2018 10:03 #33593 od Sovilj Đorđe
Радови у малињаку током јула

Овогодишња сезона бербе малине почела је око десет дана раније у односу на претходне године а специфична је и због променљивих временских услова јер је почетак бербе обележио сушан период са високим температурама да би од 10 јуна почео кишни период и пад температуре. Тако смо ове године имали изразито неповољан распоред падавина јер у периоду развоја родних гранчица и плодова током априла и маја месеца није било падавина а константне падавине током бербе условиле су пад квалитета плода малине и смањења укупног приноса. Позитивне стране овог кишног периода су у бољем порасту нових изданака код једнородних сорти у односу на прошлу годину када су екстремно високе температуре почеле од средине јуна, такође и стање у засадима ремотантних сорти је добро а берба ће почети 10 до 15 јула.
Током јула месеца у малињацима се завршава са бербом једнородних сорти малине, почиње берба ремотантних сорти малине , наставља се са негом младих малињака као и са агротехничким и помотехничким мерама у родним засадима после бербе.
Привремено подизање и везивање једногодишњих изданака једнородних сорти малине ( Виламет , Микер, Глен , Фертоди , Туламин и др.) након завршене бербе је мера која се изводи током јула или почетком августа у малињацима. Циљ ове мере је да се омогући адекватна заштита изданака после бербе, сузбијање корова као и раст изданака који ће следеће године донети род.
Одмах по завршетку бербе потребно је уклонити изданке који су донели род. Ови изданци су завршили своју функцију и потребно их је исећи, сачекати неколико дана да се просуше и изнети из засада. У случају високих температура могу се исећи и оставити на жици да би правили хлад новим изданцима а касније изнети. Обзиром да непосредно пре и током бербе нису извођене мере хемијске заштите у засаду стари изданци су носиоци потенцијалне заразе па се њиховим изношењем побољшaва проветреност и осунчаност у засаду и смањује могућност обољења нових изданака.
Изданке који ће следеће године донети род треба привремено подићи и привезати како би се несметано могле изводити агротехничке мере у малињаку. Везивање се изводи тако што се канап завеже за чеони стуб, а затим обмота око следећег стуба, и тако око сваког стуба до краја реда. Са друге стране реда поступак се понавља тако да се изданци постављају у простор између канапа без икаквог везивања за жицу. Могу се подићи и привезати на још начина као што је груписање више изданака у сноп и везивање за жицу . Овом мером се подстиче усправан раст, добро је проветравање и смањена могућност заразе изданака, олакшана је обрада земљишта и заштита засада.
После серије уклањања овогодишњих изданака пре бербе малине, изданке који су остали у моменту после уклањања родних изданака треба још једном проредити. Треба уклонити све оне изданке који се налазе ван реда, заражене изданке, као и сав вишак изданака у реду (у реду треба оставити 8 до 9 нормално развијених и здравих изданака на 1 м дужине шпалира). У пролеће наредне годинe од ових изданака бираћемо 4 до 6 на 1 м дужине који треба да донесу род.
У јесен са почетком опадања лишћа обавити заштиту бакарним препаратима и привремено подигнуте изданке ослободити веза и пустити да падну у међупростор пре појаве снега.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.332 sekundi
Powered by Kunena Forum