Zakidanje stolona

Više
25 jun 2018 10:54 #33478 od Živković Tanja
Jagoda se na otvorenom polju iskorišćava tri-četiri godine. Da bi redovno i obilno rađala treba je pravovremeno i pravilno negovati.
Proizvođači jagode često ne zakidaju stolone (lozice), već ih ostavljaju za proizvodnju sadnog materijala. To je štetno, jer se smanjuje prinos za 40-50 posto a sadni materijal je lošijeg kvaliteta.
Razvoj stolona i živića karakteristični su za većinu sorata, a njihov broj zavisi od mnogo faktora (sorta, ishrana, zemljište, voda). Oni se razvijaju na račun matične biljke i pri tom slabe njen razvoj što se direktno odražava na prinos i kvalitet plodova u narednoj godini. Stolone počinju da se razvijaju od kraja maja do septembra, pa ih u tom intervalu treba zakidati u više navrata (3-4 puta) kada oni dostignu dužinu od 10-15 cm, a pre početka obrazovanja živića. Primenom ove veoma važne mere prinos se može povećati i do 50%.
Stolone se zakidaju dok su mlade. Ne treba dozvoliti da se na njima razvija koren i lišće. Noktima, makazama ili uzanim budakom zakidaju se više puta u toku vegetacije. Prvi put pred cvetanje, drugi pred zrenje, treći po završetku berbe i četvrti put sredinom avgusta. Ne smeju se čupati, jer se može oštetiti matična biljka.
Posle berbe plodova, staro, oštećeno, suvo i trulo lišće treba ukloniti iz jagodnjaka da bi se brže razvilo novo, mlado. Zajedno s odsečenim stolonama, živićima i korovima, obavezno se iznosi iz zasada i spaljuje. Ovom merom poboljšava se formiranje cvetnih pupoljaka, bokori se bujnije razvijaju i bolje prezimljavaju. Opasnost od bolesti i štetočina je manja i povećava se rodnost u narednoj godini.
Tanja Živković, dipl.ing

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.348 sekundi
Powered by Kunena Forum