Купиновача

Više
04 avg 2022 12:48 #51701 od Đorđević Ana
Купиновача

Купиновача је воћна деликатесна ракија добијена дестилацијом проферментисаног кљука свежих плодова или шире купине.
Након бербе плодова, није потребно њихово прање. На самој површини плодова налази се епифитна, пожељна, микрофлора која и отпочиње процес алкохолног врења. Ферментација се обавља на температури 16-20С , а у случају да температура не прелази 14 подеок, потребно је користити селекциони квасац. Куповином и коришћењем селективног соја квасца и благим повећањем температуре у просторији активираћемо врење.
Након завршетка ферментације, за 3-5 дана треба одмах отпочети дестилацију. Фракција првенца се не одваја на једноставним апаратима. Прихватањем средње фракције и патоке добија се сирова мека купиновача.
Њеним препеком, редестилацијом, на истом апарату за једноставну дестилацију, може се добити просечна концентрација етанола 57-60% v/v. Овом приликом треба одвојити око 1% првенца.
Добијени дестилат требало би одмах пребацити у судове од стакла – балоне или инокса у којима је потребно да одлежи ради хармонизације око два месеца. Дестилат купиноваче никад не сазрева у дрвеним судовима, јер овај дестилат има веома нежне ароматичне материје које се не уклапају са састојцима дрвених судова.
Изузетно је цењена купиновача од дивљих плодова, која заузима високо место поред наше чувене шљивове препеченице.
Ана Ђорђевић, дипломирани инжењер прехрамбене технологије

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.270 sekundi
Powered by Kunena Forum