UZIMANJE UZORAKA MLEKA I TEČNIH PROIZVODA OD MLEKA

Više
09 jan 2020 07:48 #39881 od Čalić Srđan
UZIMANJE UZORAKA MLEKA I TEČNIH PROIZVODA OD MLEKA

Kada se mleko i tečni proizvodi od mleka nalaze u sudovima velikih zapremina poput cisterni, kontejnera, kanti i dr., tečnost se obavezno meša mešalicom čija radna površina mora da bude dovoljno velika da bi se apsolutno dobro izmešala celokupna tečnost u sudu.
Odmah nakon mešanja, specijalnom kašikom za uzimanje uzoraka, sa dugačkom drškom, uzima se uzorak sa različitih mesta u sudu, takođe je potrebno da količina uzetog uzorka koja se dostavlja na Analizu iznosi oko 250 ml.
Uzorak se uzima iz svakog nasumice izabranog suda na osnovu preračunatih vrednosti pojedinačnih zapremina uzetog uzorka, i to:
1. utvrdi se količina uzetog uzorka potrebnog za Analizu fizičkim i hemijskim metodama (oko 250 ml);
2. odredi se zbir količina proizvoda u svakom nasumice izabranom sudu iz kog se uzima uzorak;
3. ujednače se merne jedinice iz tačke 1. ovog stava sa mernim jedinicama iz tačke 2. ovog stava, a količnik njihovih vrednosti množi se sa svakom pojedinačnom količinom proizvoda u sudovima iz kojih se uzima uzorak. Dobijene vrednosti predstavljaju pojedinačne zapremine proizvoda koji se uzima iz svakog suda.
Zbir dobijenih vrednosti mora predstavljati približnu vrednost zapremine svake jedinice uzorka koji se dostavlja na Analizu.
Za uzimanje uzoraka gustih proizvoda od mleka (koncentrovano mleko i koncentrovano zaslađeno mleko), mešalica mora imati veću radnu površinu kako bi se u toku mešanja zahvatila i masa sa zidova suda. Neposredno zatim, specijalnom kašikom za uzimanje uzoraka uzme se 2 do 3 litra proizvoda, od čega se, posle mešanja, izdvoji oko 250 ml za uzorak.
Ako su mleko i tečni proizvodi od mleka originalno upakovani u ambalažne jedinice manjih zapremina, broj uzoraka se utvrđuje prema Tabeli 1.
Tabela 1. Broj uzoraka mleka i tečnih proizvoda od mleka
Mleko i tečni proizvodi Količina od koje se Broj uzoraka
od mleka uzima uzorak
Uzimanje uzoraka u
proizvodnji i prometu:
–zapremine do –do 5.000 jedinica najmanje po jedan uzorak
jednog litra –za svakih daljih najmanje po jedan uzorak
3.000 jedinica

–zapremine veće od –do 10.000 jedinica najmanje po jedan uzorak
jednog litra –za svakih daljih najmanje po jedan uzorak
5.000 jedinica

Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.450 sekundi
Powered by Kunena Forum