ROJATSKA KORDUNICA

Više
15 sep 2021 09:49 #47133 od Prvulović Teodor
ROJATSKA KORDUNICA

Za ovu kordunicu rastojanje između redova je 2-3m, a u redu 1-1.5m. Može biti jednokraka ili dvokraka. Primenjuje se samo za špalirski način gajenja vinove lozee.

- Rezidba u I i II godini – U prvoj godini lastar koji je izbio reže se na jedno ili dva oca. U drugoj godini ostavlja se opet jedan lastar, koji se vezuje za kolac da raste uspravno i što bujnije. Rezidba se obavlja tek u proleće treće godine.

- Rezidba u III godini. – Ako se formira jednokraka kordunica, lastar se savija i veže uz prvu žicu koja se nalazi na visini od oko 50cm od zemlje. Na položenom delu ostavlja se s gornje strane 3-4 okca na rastojanju 20-25cm jedno od drugog. Okca koja su okrenuta ka zemlji uklanjaju se sem poslednjeg, koji će dati lastar produženje kordunice u narednoj godini. Praktičnije je sačekati da sva okca krenu i da lastari dostignu dužinu 5-10cm, pa onda izvršiti uklanjanje nepotrebnih lastara.

PSSS Negotin Teodor Prvulovic

- Rezidba u IV godini – Svi lastari koji su izbili iz ostavljenih okaca režu se na dva okca sem poslednjeg koji služi ukoliko je potrebno produženje kordunice i on se reže na onu dužinu na koju treba produžiti kordunicu.

- Rezidba u V godini – Ukoliko nije izvršeno produženje kordunice u svim rodnim čvorovima izvršiće se rezidba kondir na kondir. Ako je u prethodnoj godini izvršeno produženje kordunice, onda se na tom mlađem delu svi lastari režu na dva okca.. Krak kordunice po pravilu ne treba da je duži od 1.2m.

- Rezidba u VI godini – Ako je produženje kordunice rađeno u četvrtoj godini onda se u šestoj godini završava formiranje uzgojnog oblika.

- Redovna rezidba – Sastoji se u tome što se u rodnim čvorovima svake godine izvodi rezidba kondir na kondir.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.418 sekundi
Powered by Kunena Forum