Обрада и одржавање земљишта у фази мировања винове лозе

Više
05 nov 2019 12:22 #39131 od Bušatović Radomir
Након бербе винограда у периоду новембар – фебруар обављају се мере којим директно утичемо на род идуће године. По важности можемо истаћи да су најбитнији: јесења дубока обрада земљишта, јесење ђубрење, заштита чокота од ниских температура и резидба винове лозе.
У циљу поправке физичких и хемиских особина и поправке водно ваздушног режима земљишта као и уништавања штетних корова и штеточина изводи се јесења дубока обрада земљишта. Оптимално време би било након престанка кретања сокова у чокоту а пре појаве зимских мразева. Корен винове лозе развија се дубоко и захваљујући томе она опстаје на разним типовима земљишта. На сувљим земљиштима коренов систем је на већим дубинама, па је препоручљива дубља обрада земљишта ( 20-25 cm), супротно томе где има више влаге плића обрада ( 15-20 cm).
Растресањем дубљих слојева пресеца се корен винове лозе и тако поспешује његово гранање и упијајућа моћ. У зависности од конфигурације терена и могућности у засадима винове лозе дубоку обраду можемо извести разним плуговима или подривачима.
Засади винове лозе у редовној производњи захтевају редовну и правилну исхрану.
Пожељно би било одрадити агрохемиску анализу земљишта сваке 3-4 године, која ће нам дати сигурне податке о плодности земљишта. Редовним ђубрењем надокнадиће се недостајуће количине органских и минералних хранива.
Од органских ђубрива примењује се стајњак , компост,тресет, зеленишно ђубриво. За поравку садржаја хумуса за један одсто на дубини од 30 cm, неопходно је мелиоративним ђубрењем унети бар 40 - 60 t стајњака по хектару.У зависности од начина примене ђубрење се може обавити у јарковима или целе површине земљишта у винограду, након чега се врши затрпавање и заоравање плуговима.
У примени показала су се погодна минерална ђубрива које карактерише лака растворљивост, приступачност биљци и висока концетрација.
За јесење ђубрење погодна су ђубрива са односом хранива 1: 2: 3 која се примењују у јесен и пролеће пре кретање вегетације, пре дубоке обраде земљишта као и помоћу депозитора..

Радомир Бушатовић, дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.531 sekundi
Powered by Kunena Forum