Berba grožđa u Pomoravskom okrugu

Više
09 sep 2019 10:41 #38497 od Jocić Dejan
БЕРБА ГРОЖЂА У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ
Крај лета и почетак јесени је време када се виноградари и винари спремају да уберу плодове свога доста захтевног и тешког рада. Са бербом виноградари малтене завршавају свој посао, док винарима преостаје да обаве прераду грожђа, који је веома захтеван посао.
Овогодишњи род грожђа можемо рећи да је био задовољавајући с обзиром на временске прилике током целог како вегетационог периода тако и периода зимског мировања. Период зимског мировања није нанео штете у већини засада под виновом лозом, сем у оним где нису адекватно примењиване агро и помо техничке мере, где лоза није спремна ушла у зимски период, па је дошло до измрзавања. У већем делу винограда у Поморављу није било појаве екстремих ниских температура тако да су сви ластари лепо презимели. Проблеми који су се јављали су честе падавине које су изазвале нешто лошију оплодњу и повећану заштиту од болести и штеточина. Произвођачи кој нису адекватно одрадили жаштиту од болести и штеточина су у великој мери умањили приносе што и јесте велика штета али већа штета ће настати ако наредна зима буде са ниским темпетарурама. Што ће условити измрзаванје чокота и немање рода у 2020-ој години.
Са бербом грожђа се отпочело пре недељу дана. Карактеристика за бербу је да је доста ранија, јер услед високих температура и јаког осунчавања, проценат шећера у шири је веома висок. Тренутно се беру сорте ранијег зрења као што су Шардоне, Совињон бели, Бурдундац, Гаме бојадисер. Код ових сорти проценат шећера износи од 22-23%. По завршетку бербе ранијих сорти наставиће се берба и са сортама каснијег зрења. Такође биће висок проценат шећера у шири и код ових сорти.
Уз овако добар квалитет грожђа и уз јако добро познавање прераде грожђа и неге вина, које поседују наши винари, можемо да константујемо да ће се из нашег краја пити доста квалитетно вино.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.334 sekundi
Powered by Kunena Forum