Radovi u vinogradu u prvoj godini nakon sadnje-Ivana Gligorijević

Više
09 jan 2019 09:19 #35683 od Gligorijević Ivana
U cilju obezbeđenja uslova za što uspešniji prijem zasađenih kalemova,u prvoj godini nakon sadnje neophodno je primeniti sledeće agrotehničke mere:
Obrada i održavanje zemljišta.-Pošto se u toku sadnje,pri postavljanju naslona zemljište dosta ugazi.neophodno je primeniti plitku obradu zemljišta.Ovom obradom,odmah nakon sadnje,zemljišni površinski sloj se rastrese,usitni,razbije se pokorica i unište korovske biljke.Prostor u redu,oko posađenih kalemova održava se ručno iz pomoć motika.
Do kraja vegetacije neophodno je izvršiti nekoliko plitkih obrada,najčešće 4-6,što zavisi i od količine padavina,intenziteta pojave korova i dr.
Nega mladih čokota.-Nega mladih čokota sastoji se od primene mera zelene rezidbe,vezivanja lastara,zaštite listova i lastara od bolesti.
Od mera zelene rezidbe primenjuje se lačenje,tj.uklanjanje suvišnih lastara.U prvoj godini neguju se ,najčešće,dva lastara,a ukoliko izbije veći broj lastara oni se uklanjaju lačenjem u vreme kada dostignu 20-30 cm.
Ostavljeni lastari u toku godine privezuju se za postavljeno kolje i to nakon svakih 20-30 cm porasta.Na taj način lastari dobijaju uspravan položaj,brže rastu,lakša je njihova zaštita i održavanje prostora oko čokota.
Dva puta u toku vegetacije vrši se uklanjanje brandusa,površinskih žila,prvi put u toku jula,a drugi put u toku avgusta meseca.Pri tome se otkrije spojno mesto kalema i deo ispod njega,a oštrim nožem odsecaju brandusi ukoliko su se pojavili.Ovom merom postiže se razvoj dubinskih žila koje su najvažnije.
Zaštita u mladom vinogradu svodi se na nekoliko tretiranja protiv plamenjače u cilju očuvanja zdrave lisne mase,što se kombinuje sa upotrebom folijarnih đubriva koja pomažu intenzivnijem porastu lastara.
Popuna praznih mesta.-Izvestan broj posađenih kalemova iz različitih razloga se u toku godine osuši.Zato je neophodno takva sadna mesta markirati i izvršiti popunu praznih mesta.Popunjavanje se obavlja u toku jeseni ili proleća naredne godine.Nakon popunjavanja praznih mesta novoposađeni kalemovi se zgrnu slojem trošne zemlje u vidu humke.Očekivano je da se u prvoj godini pojavi 5-10% praznih mesta,koje treba popuniti.
Rezidba mladih čokota.-U jesen prve godine nakon opadanja lišća,a pre pojave jačih mrazeva,vrši se rezidba.Prilikom rezidbe oba negovana lastara orežu se na po dva vidljiva,zdrava okca.
Zagrtanje čokota.-Nakon rezidbe i odstranjivanja loze,vrši se jesenja duboka obrada zemljišta,oranje do dubine od 20 cm,koje se kombinuje sa zagrtanjem čokota.Oranje se obavlja na razor,a zagrtanje čokota obavlja se ručnom korekcijom.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.291 sekundi
Powered by Kunena Forum