Orezivanje i tehnika izvođenja rezidbe rodne loze

Više
16 mar 2018 10:57 #32143 od Kostić-Đorđević Mimica
Za rezidbu su najznačajniji jednogodišnji zreli lastari, jer se na njima nalaze zimska okca kao osnovni nosioci rodnosti. Zimska okca se formiraju jedne godine, a preko njih se prinos ostvaruje naredne godine. Proizilazi da potencijal zimskih okaca zavisi od uslova sredine u godini formiranja. Ostvarenje prinosa zavisi od klimatskih uslova i agrotehnike u godini proizvodnje grožđa. Najpre se orezuju najotpornije sorte prema mrazevima, kao i zasadi na uzvišenjima na kojima su mrazevi slabijeg intenziteta. Nakon stupanja čokota u punu rodnost, svake godine se obavlja osnovna zrela rezidba. Radi ostavljanja određenog broja okaca iz kojih će se razviti novi rodni lastari.
U zavisnosti od bioloških osobenosti gajenih sorti, uzgojnog oblika i potrebnog stepena opterećenja čokota rodnim okcima, primenjuje se kratka, duga ili mešovita rezidba. Pri rezidbi je neophodno vršiti stalnu regeneraciju i podmlađivanje čokota. U praksi se primenjuje kratka, duga i mešovita rezidba. Kratka rezidba podrazumeva prekraćivanje jednogodišnjih lastara na kondire 2 do 5 okaca, a mešovita prekraćivanje zrelih lastara, ali na lukove - 6 i više okaca i kratke kondire-2 okca za zamenu.
Vrsta rezidbe, kratka duga ili mešovita zavisi iskljčuivo od sorte vinove loze. Kratku rezidbu zahtevaju sorte za proizvodnju stonih vina, Prokupac, Smederevka, Skadarka, Plovdina, Ružica, kao i stona sorta Kardinal. Mešovitu rezidbu zahtevaju visoko kvalitetne i kvalitetne vinske sorte, kao i najveći broj sorti za proizvodnju stonog grožđa muskat hamburg, kraljica vinograda, lasta, demir kapija, afus-ali…
Pravilna primena kratke, mešovite i duge rezidbe moguća je samo kada se rezidba obavlja ručno, korišćenjem mehaničkih, pneumatskih ili električnih makaza. Presecanje lastara se vrši na udaljenosti od oko 1 cm iznad vršnog okca koje se ostavlja na kondirima ili lukovima. Presek treba da ima blagu kosinu, suprotno od okca, kako bi se sokovi koji se izdvajaju iz lastara pri suzenju, slivali suprotno od okca niz kondire odnosno lukove.
Stariji debeli delovi stabla se odsecaju sa testericama, pri čemu se vodi računa da se što manje povređuje skelet čokota, odnosno da se prave što manje rane. Nakon rezidbe, popravku potpore, zatezanje žice, vezivanje loze i plitku obradu uraditi pre kretanja vegetacije, pre nego krene aktiviranje okaca.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.440 sekundi
Powered by Kunena Forum