Održavanje stabla uzgojnih oblika u vreme redovne rodnosti-Biljana Nikolić

Više
28 feb 2018 14:51 #31913 od Nikolić Biljana
Održavanje stabla uzgojnih oblika u vreme redovne rodnosti
Nakon stupanja čokota u punu rodnost, svake godine se obavlja osnovna zrela rezidba radi ostavljanja određenog broja okaca iz kojih će se razvijati novi rodni lastari. U zavisnosti od bioloških osobenosti gajenih sorti, uzgojnog oblika i potrebnog stepena opterećenja čokota rodnim okcima primenjuje se kratka, duga ili mešovita rezidba.
Pri redovnoj zreloj rezidbi na skeletu čokota prave se rane. Pored toga dolazi i do mehaničkih povreda od mehanizacije i dejstva vremenskih nepogoda (grad, mrazevi). Sve ovo utiče na postepeno izduživanje i deformisanje pojedinih delova stabla. Sa starerenjem čokota se vrši ogoljavanje kordunica, jer se pojedini rodni čvorovi gase. Ovaj proces je sporiji kod ručne nege nego kod mašinske rezidbe. Zadatak vinogradara je da pažljivo obavlja rezidbu i pravi što manje rana na stablu, a samim tim da što više produži period redovne i stabilne rodnosti vinograda. Za održavanje pravilnog oblika čokota neophodno je redovno vršiti remont naslona. Bez dobrog naslona deformacije stabla su vrlo brze i velike.
Pri rezidbi je neophodno vršiti stalnu regeneraciju i podmlađivanje čokota. Zbog toga se svake godine sa čokota uklanjaju izduženi, deformisani i neaktivni delovi stabla. Na taj način se izaziva razvoj jalovaka, pomoću kojih se uspešno regenerišu rodni čvorovi i deformisani kraci kordunice. Pri ovoj regeneraciji se najpre izaziva razvoj jalovaka, pa se onda stariji delovi uklanjaju i zamenjuju novim ograncima. Pri postepenoj regeneraciji ne remeti se odnos između korenovog sistema i nadzemnog dela čokota.
PSSS Smederevo,
Biljana Nikolić
Literatura:Tehnologija gajenja vinove loze, Prof.dr Nebojša Marković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.403 sekundi
Powered by Kunena Forum