Momenat berbe grožđa - Dejan Stefanović

Više
21 sep 2017 11:29 - 21 sep 2017 11:44 #30035 od Stefanović Dejan
Pre početka berbe grožđa izuzetno je važno odrediti pravi momenat berbe. Ove godine sazrevanje je bilo ranije usled velikog broja sunčanih dana, visokih tempetaura I malo padavina. Za određivanje momenta berbe bitno je odrediti procenat šećera i ukupnih kiselina u grožđu to jest širi. Berba može da otpočne samo kada se stvore optimalni uslovi to jest kada procenat šećera i ukupnih kiselina dostignu zadovoljavajući nivo za sortu koja se bere i za proizvod koji se želi dobiti.

PRIBOR ZA ODREĐIVANJE

Za terensko određivanje šećera najjednostavnija je upotreba ručnog refraktometra, a mogu se koristiti i Ekslov ili Babov širomer.
Procenat šećera na refraktometru očitava se tako što se na suvu i čistu površinu prizme refraktometra stavi nekoliko kapi šire. Prizma se sklopi i kroz okular očitava procenat šećera na skali. Posle svakog očitavanja površina prizme se dobro ispere i izbriše čistom vatenom krpom pa se tek nakon toga prelazi na naredno merenje.

Određivanje kiselina u širi vrši se titracijom (hemijski) najbolje u najbližoj laboratoriji. Kad se ispune svi uslovi, optimalan odnos šećera i kiselina, može se otpočeti sa berbom grožđa. Bez obzira na iskustva proizvođača, od izuzetnog je značaja saradnja sa stručnjačima iz ove oblasti, u vidu prerade, berbe i uvođenja novih tehnologija u proizvodnji i preradi grožđa.

Dejan stefanović,
PSSS Negotin
Last edit: 21 sep 2017 11:44 by Stefanović Dejan.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.326 sekundi
Powered by Kunena Forum