Momenat berbe grožđa - Dejan Stefanović
- Stefanović Dejan
-
Pokretač teme
- Van mreže
- Premium Member
-
Manje
Više
- Poruka: 121
- Primljenih Zahvalnica: 0
21 sep 2017 11:29 - 21 sep 2017 11:44 #30035
od Stefanović Dejan
Momenat berbe grožđa - Dejan Stefanović was created by Stefanović Dejan
Pre početka berbe grožđa izuzetno je važno odrediti pravi momenat berbe. Ove godine sazrevanje je bilo ranije usled velikog broja sunčanih dana, visokih tempetaura I malo padavina. Za određivanje momenta berbe bitno je odrediti procenat šećera i ukupnih kiselina u grožđu to jest širi. Berba može da otpočne samo kada se stvore optimalni uslovi to jest kada procenat šećera i ukupnih kiselina dostignu zadovoljavajući nivo za sortu koja se bere i za proizvod koji se želi dobiti.
PRIBOR ZA ODREĐIVANJE
Za terensko određivanje šećera najjednostavnija je upotreba ručnog refraktometra, a mogu se koristiti i Ekslov ili Babov širomer.
Procenat šećera na refraktometru očitava se tako što se na suvu i čistu površinu prizme refraktometra stavi nekoliko kapi šire. Prizma se sklopi i kroz okular očitava procenat šećera na skali. Posle svakog očitavanja površina prizme se dobro ispere i izbriše čistom vatenom krpom pa se tek nakon toga prelazi na naredno merenje.
Određivanje kiselina u širi vrši se titracijom (hemijski) najbolje u najbližoj laboratoriji. Kad se ispune svi uslovi, optimalan odnos šećera i kiselina, može se otpočeti sa berbom grožđa. Bez obzira na iskustva proizvođača, od izuzetnog je značaja saradnja sa stručnjačima iz ove oblasti, u vidu prerade, berbe i uvođenja novih tehnologija u proizvodnji i preradi grožđa.
Dejan stefanović,
PSSS Negotin
PRIBOR ZA ODREĐIVANJE
Za terensko određivanje šećera najjednostavnija je upotreba ručnog refraktometra, a mogu se koristiti i Ekslov ili Babov širomer.
Procenat šećera na refraktometru očitava se tako što se na suvu i čistu površinu prizme refraktometra stavi nekoliko kapi šire. Prizma se sklopi i kroz okular očitava procenat šećera na skali. Posle svakog očitavanja površina prizme se dobro ispere i izbriše čistom vatenom krpom pa se tek nakon toga prelazi na naredno merenje.
Određivanje kiselina u širi vrši se titracijom (hemijski) najbolje u najbližoj laboratoriji. Kad se ispune svi uslovi, optimalan odnos šećera i kiselina, može se otpočeti sa berbom grožđa. Bez obzira na iskustva proizvođača, od izuzetnog je značaja saradnja sa stručnjačima iz ove oblasti, u vidu prerade, berbe i uvođenja novih tehnologija u proizvodnji i preradi grožđa.
Dejan stefanović,
PSSS Negotin
Last edit: 21 sep 2017 11:44 by Stefanović Dejan.
Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.326 sekundi