Folijarna prihrana vinove loze-Suzana Jerkić dipl.ing.

Više
24 maj 2017 14:04 #28133 od Jerkić Suzana
Prihranu vinove loze preko lista – folijarno potrebno je obavljati tečnim folijarnim đubrivima koja u sebi sadrže kako makro tako i mikeoelemente. Veoma bitni elementi kada je u pitanju vinova loza su magnezijum (Mg), bor (B) i gvožđe (Fe) čiji se nedostatak često i javlja na vinogradarskim zemljištima. Prilikom odabira folijarnih đubriva mora se imati u vidu koji elemenat je neophodan u kojoj fenofazi razvoja vinove loze. Folijarna đubriva koja u sebi sadrže bor (B) primenjuju se pre cvetanja zato što utiču na bolje cvetanje i oplodnju jer bor povećava klijavost i vitalnost polenovih zrnaca.
Ukoliko je vinova loza posađena na zemljištu koje ima veći sadržaj karbonata, na listovima će se pojaviti žućenje ili tipična hloroza koja je uzrokovana nedostatkom gvožđa (Fe). Tada treba primeniti neko od folijarnih đubriva sa nešto većim sadržajem Fe – gvožđa.
Rastvor za folijarno prihranjivanje mora biti neutralne reakcije inače bi se pojavile ožegotine na lišću.U toku vegetacije tretiranje se obavlja prema potrebi a obično 2-4 puta (prvo tretiranje treba obaviti pre cvetanja).Ako su dani veoma topli tretiranje treba obaviti u ranim jutarnjim ili u kasnim popodnevnim časovima.
Prednost folijarnih đubriva odnosno prihrane vinove loze putem lista je u tome što se i malim količinama hraniva održava ishranjenost vinograda, posebno ako nastupi duži sušniji period, kada su znatno smanjena usvajanja hraniva iz zemljišta. Treba napomenuti da prihrana vinove loze folijarnom đubrivima nikako i ni u kom slučaju nesme biti jedino đubrenje vinove loze, jer je ishrana preko korena osnovna.

Izvor:PSSS Vranje
Suzana Jerkić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.513 sekundi
Powered by Kunena Forum