Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 4: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитет

On September 09, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 67

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз донацију БФЦ компаније и Немачке развојне банке, одржанa je теренска обука за Модул 4: Јачање конкурентности повртарске и воћарске производње кроз постизање стандарда у примарној производњи као и могућност унапређења пласмана производа кроз прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета, као и кроз различите облике интересног удруживања у циљу заједничког наступа на тржишту.

Дана 08.06.2022., 15.06.2022. и 07.09.2022 године одржане су практичне теренске обукe за Модул 4, за три групе, за саветодавце специјалности за ратарство, повртарство, заштиту биља и пољопривредне произвођаче.

Дана 08.06.2022. године обуци су присуствовали представници прве групе саветодаваца из ПССС: Краљево, Јагодина, Београд, Крагујевац, Крушевац, Неготин, Смедерево, Зајечар и пољопривредни произвођачи. Теренска обука организована је у месту Сараорци, општина Смедерево у земљорадничкој задрузи Зелена Башта, која припада територији рада ПССС Смедерево. Обуку је отворила и модерирала др Дивна Симић, која је након уводног дела реч дала домаћинима да представе задругу. Током обиласка производних површина, професор Жарко Илин и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Весна Радојичић, су на практичним примерима учесницима указали на највајније тачке у производњи, преради и пласману парадајза и краставца, као и на значај увођења стандарда у производњи поврћа. Оснивачи задруге баве се, пластеничком производњом парадајза, краставца и паприке у 42 пластеника на површини од преко 2,5 хектара. Дугогодишњи партнер задрузи у откупу добијених производа је компанија „Делхаизе“. Задруга поседује Глобал Гап стандард који омогућава лакши пласман робе.

Дана 15.06.2022. године обуци су присуствовали представници друге групе саветодаваца из ПССС: Ниш, Врање, Лесковац, Нови Пазар, Пирот, Прокупље, Косовска Митровица и пољопривредни произвођачи. Теренска обука организована је у месту Лебане, општина Лесковац у удружењу „Раданска ружа“, које припада територији рада ПССС Лесковац. Практичну обуку је отворила и модерирала др Дивна Симић, која је након уводног дела реч дала домаћинима да представе удружење. Током обиласка производних површина, професор Жарко Илин је на практичним примерима учесницима указао на највајније тачке у производњи, преради и пласману паприке. У „Раданској ружи“ раде пре свега жене из маргиналних група, зимницу производе без конзерванаса и других додатака, пастеризују и пакују у стакленој амбалажи. Производи овог удружења су ајвари, прилози, џемови, сокови, слатка, деликатеси који представљају спој природног потенцијала и људских ресурса, укусног и здравог воћа и поврћа убраног на обронцима Радан планине и вековне традиције у производњи домаће зимнице.

Дана 07.09.2022. године обуци су присуствовали представници треће групе саветодаваца из ПССС: Ваљево, Ужице, Чачак, Пожаревац, Шабац, Лозница и пољопривредни произвођачи. Теренска обука организована је у месту Заблаће, општина Чачак на пољопривредном газдинству Ранка Ђокића, која припада територији рада ПССС Чачак. Практичну обуку је отворила и модерирала др Дивна Симић, која је након уводног дела реч дала домаћинима да представе газдинство. Током обиласка складишног простора, хладњаче и производних површина газдинства, професор Жарко Илин је на практичним примерима учесницима указао на највајније тачке у производњи, преради и пласману купуса и кромпира, као и на значај удруживања. Пласман производа газдинство обавља сукцесивно на унапред уговореном тржишту за прераду и потрошњу у свежем стању.

Фотографије за обуку одржану 08.06.2022. Сараорци, општина Смедерево, земљорадничка задруга Зелена Башта:

 

Фотографије за обуку одржану 15.06.2022. Лебане, општина Лесковац, удружење „Раданска ружа“:

 

Фотографије за обуку одржану 07.09.2022. Заблаће, општина Чачак, пољопривредно газдинств Ранка Ђокића:

 

Извор: ИПН