Одржанe обуке на терену за саветодавце ПССС и пољопривредне произвођаче на тему: Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 - 1000 l/дан

On Jun 24, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 76

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку немачке Развојне банке KfW и компаније BFC (Business & Finance Consulting), одржан је практични део едукација за Модул 5 - „Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 - 1000 l/дан“.

Практични део едукација организован је регионално, кроз четири обуке на терену, на територијама и уз подршку појединих Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС). Учесници обука на терену били су саветодавци из 19 ПССС, задужени за послове сточарства и прехрамбене технологије, као и пољопривредни произвођачи заинтересовани за успостављање и унапређење прераде млека на својим газдинствима. Предавач на обукама на терену био је проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Обуке су одржане у следећим терминима и на локацијама: 11. маја на територији ПССС Пирот, 25. маја на територији ПССС Краљево, 1. јуна на територији ПССС Лозница и 21. јуна 2022. године на територији ПССС Пожаревац.

Практичне обуке на терену организоване је као надоградња теоријском делу едукација, који је за саветодавце ПССС одржан у марту 2022. године. Циљ обука на терену био је да саветодавци и пољопривредни произвођачи сагледају практичне примере производње и прераде млека на газдинствима, односно објекте, опрему и прибор, технологију производње и начин обезбеђења квалитета и безбедности производа од млека. Посебна пажња посвећена је анализи могућности, законске регулативе, захтева и практичних корака које је потребно спровести за успостављање прераде у малој млекари на појединим газдинствима која су обиђена током обука. Очекује се да ће знања и искустава стечена на теренским обукама унапредити рад саветодаваца и омогућити им да заједно са произвођачима млека дођу до оптималних решења за успостављање и унапређење прераде млека на газдинствима.

 

Обука на терену на територији ПССС Пирот, одржана у Млекарској школи др Обрен Пејић и на пољопривредном газдинству које се бави прерадом млека (11. мај 2022. године)

 

Обука на терену на територији ПССС Краљево, одржана у на два пољопривредна газдинства, где су учесници обуке имали прилику да виде пример производње кајмака и полумасног сира, начина побољшања поступака производње и количине производа, као и могућности за успостављање прераде млека у малој млекари. (25. мај 2022. године) 

Обука на терену на територији ПССС Лозница, одржана у на два пољопривредна газдинства. На једном газдинству учесници обуке упознали са производњом полутврдог козјег сира и козје сурутке, док су на другом видели традиционални начин производње кајмака и полумасног сира. На оба газдинства указано је на могућности унапређења поступака производње и чувања производа (1. јун 2022. године)

Обука на терену на територији ПССС Пожаревац, одржана у млекари у којој је учесницима представљена производња качкаваља и у просторијама ПССС Пожаревац (21. јун 2022. године)

Извор: ИПН