Demoogled silažnog kukuruza

Više
27 dec 2021 10:52 #48478 od Despotović Dušan
Demoogled silažnog kukuruza

U skolopu plana i programa planiranog za 2021.godinu, u opštini Ljubovija, mestu Duboko a kod domaćina Milana Dimitrijevića, i ove godine, postavljen je samostalni ogled.
Na parceli u sklopu gazdinstva, na površini od 0,7ha postavljen je demoogled silažnog kukuruza tri semenske kuće. Predusev je bio ozimi ječam. Mineralna ishrana je rađena na osnovu analize sa 200kg NPK 8:10:10kg, KAN 150kg i 25 000kg zgorelog stajnjaka.
Pod osnovnu obradu je uneta sva količina osnovnog i organskog hraniva u periodu jesen zima 2020.godine, na dubinu od 30cm. Dok je KAN u navedenoj količini dodat u predsetvenoj pripremi.
Setva je obavljena 27.04.2021.godine, dvoredim pneumatskim sejačem marke Olt, na razmak od 23cm u redu. Sejani su sledeći hibridi:
KWS Mikado, Corasano Delta Agrar i Rudolfov 60 – Osijek.
Navedeni hibridi su odabrani iz bliskih grupa zrenja, kao i svojih proizvodnih sposobnosti.
Posle setve a nakon nicanja, rađena je zaštita, uz međurednu obradi i folijarnu prihranu sa 5kg Ureje na 250L vode.
Vremenske prilike, u periodu od setve do siliranja, može se reći , išle su naruku domaćinu, kao i svim proizvođačima iz Azbukovice. Imali su dovoljno padavina,a zahvaljujući blizini reke Drine i vlage iz rose i jutarnjih i večernjih magli. Te pogodnosti uz kombinaciju sa dovoljnom količinom toplote su svi usevi veoma dobro koristili.
Siliranje ogleda je obavljeno jednoredim Sipovim silo kombajnom 03.09.2021.godine, sa početkom u 10h.
Sklop hibrida je bio 62000biljaka/ha. Prinos solo mase je meren na sledeći način. Od svakog hibrida je silirana masa u tri ponavljanja na dužinu od 14,28m, sečena, merena, računat prosek i preračunavano na jedinicu površine od 1ha.
Dobijeni su sledeći rezultati:
Mikado 42t/ha
Corasano 42t/ha
Rudolfov 60 52t7ha.
Najbolje rezultate je dao Osiječki hibrid, a razlika je signifikantna u odnosu na ostale hibride.
Poljoprivrednici po navici, za ishranu stoke siliraju često hibride sa prosečnim izgledom, dok najbolje ostavljaju za zrno i klip. Čime čine značajnu grešku u proizvodnji, a pre svega u pripremi kabaste stočne hrane. Kao prvo, siliranjem najkvalitenijeg useva dobija se najkvalitetnija silo masa. takođe količina silirane mase sa jedinice površine je dosta veća, što direktno utiče na njenu cenu koštanja. Ukoliko količina silirane mase prelazi 50000, cena te silaže je i ispod 5din/kg. Sve ispod toga poskupljije stočarsku proizvodnju. Idealno bi bilo da količina silo mase sa 1ha prelazi 70000kg. Tada bi cena kg silaže iznosila i manje od 3din/kg.
Na navedeni podatak, bi proizvođači trebali da obrate pažnju.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.316 sekundi
Powered by Kunena Forum