- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 6 dana ranije by PSSS Nis.
-
AutorČlanci
-
27.06.2025 u 08:19 #610522
PSSS Nis
UčesnikJul je u pčelarstvu prelomni mesec kada se završavaju glavne paše i polako se prelazi na pripremu pčelinjih društava za kraj sezone i zimu. U mnogim krajevima, jul je i mesec kada se javlja jedna od poslednja značajnija paša — medljika, koja može biti od presudnog značaja za prinose, naročito u brdsko-planinskim predelima.
Tokom jula, pčelar svakodnevno prati stanje u pčelinjaku i prilagođava radove trenutnoj situaciji:
Pre svega, potrebno je pratiti unos polena, nektara i eventualnu pojavu medljike. Redovne kontrole lišća drveća, naročito hrasta, jela ili bora, pomažu u utvrđivanju prisustva medljike. Obratiti pažnju na lepljivost lišća, prisustvo vaški i mrava, kao i eventualne crne naslage na granama. Ako postoji mogućnost, korisno je i svakodnevno vagati košnice kako bi se pratili dnevni prinosi.
U julu se najčešće vrca med. Prilikom vrcanja važno je ostaviti dovoljno hrane u košnici. U predelima gde je izostala paša važno je pčele prihraniti šećernim sirupom (1:1), takođe je važno zaštititi pčele od pregravanja usled dejstva visokih temperatura i obezbediti dovoljne količine kvalitetne vode.
Pored toga, tokom jula se radi i kontrola rojevnog nagona i stanja matica. Matica mora biti kvalitetna i produktivna kako bi u ovom period obezbedila izleganje dovoljnog broja pčela koje će negovati nove generacije dugovečnih (zimskih ) pčela koje su važne za uspešno prezimljavanje društva i dobar prolećni razvoj naredne sezone. Takođe, treba voditi računa o zdravlju pčela. U julu je idealno vreme za kontrolu na prisustvo varoe i po potrebi se započinju tretmani, naročito nakon poslednje paše, kako bi se društva očistila pre jeseni i zime.
Na kraju, u pčelinjaku se vodi računa o higijeni i uređivanju prostora — uklanjaju se nepotrebni ramovi, stari vosak i eventualni ostaci hrane kako bi se smanjila mogućnost pojave bolesti i grabeži, koja je česta tokom leta kada nema paše.
Savetodavac za stočarstvo Igor Petrović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.