Mrkva-kako sačuvati kvalitet mrkve

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje ranije by Popović Sanja.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #600692
    Popović Sanja
    Učesnik

      MRKVA – KAKO SAČUVATI KVALITET MRKVE!!!

      <u>ČUVANJE I SKLADIŠTENJE MRKVE</u>

      Tokom skladištenja mrkve treba da se očuva njen kvalitet u najvećoj mogućoj meri. Uslovi čuvanja treba da umanje pojavu bolesti na uskladištenom proizvodu.

      To se postiže mnogim merama:

      1.pre skladištenja

      2.tokom čuvanja

      Najvažnije bolesti mrkve tokom čuvanja :

      Sclerotinia spp

      Rhizopus spp.
      Botrytis spp.
      Alternaria spp.

      Njihova pojava umanjuju tržišnu vrednost ovog proizvoda, a ponekad ga čine neupotrebljivim.

      Uklanjanjem oštećenih korena pre skladištenja, primenom higjensko – sanitarnih mera i pri adekvatnim uslovima čuvanja njihova pojava se može sprečiti i umanjiti.

      <u>PRANJE MRKVE PRE SKLADIŠTENJA</u>

      Ako se koren mrkve pre čuvanje pere može doći do ljuštenje pokožice što može dovesti do lomljenja korena mrkve što se može sprečiti blagim i kraćim pranjem. Na taj način umanjuje se gubljenje vode i dehidracija mrkve tokom čuvanja kao i uvenuće mrkve. Nakon pranja mrkvu treba što pre skladištiiti i ne dozvoliti da tako oprana ostane duže vreme na otvorenom.

      <u>USLOVI ZA ČUVANJE MRKVE</u>

      Kako bi se mrkva održala u dobrom zdravstvenom stanju i kako bi se izbeglo njegovo isušivanje, najbolje je da se čuva na temperaturi od 0- 1°C  i pri relativnoj vlažnosti vazduha od najmanje 95%.

      Temperatura od –1°C će izazvati izmrzavanje mrkve.

      Optimalna temepratura čuvanja mrkve od pojave “crnog korena” (prouzrokovač Alternaria blight ) i pojave sušenja korena ,prouzrokovač Phomopsis spp.) je 1-2 stepena i vlažnost vazduha 80-85%.(Gorkovenko ,V,S.,1991.)

      <u>ČUVANJE MRKVE U TRAPU</u>

      Pored čuvanja mrkve u skladištima ona se uspešno može čuvati u kučnim uslovima u trapu

      Postoje više vrsta trapa za čuvanje mrkve:

      1.SA SLAMOM

      -Na dno staviti sloj slame oko 20 sm

      -Sloj mrkve ne sme preći 60 sm

      -Mrkvu pokriti slojem slame 20sm

      2.U PESKU

      Mrkva se može čuvati u trapu čistog umereno vlažnog peska. Pesak sprečava gubljenje vlage, preterano zagrevanje, širenje bolesti…

      3.U GAJBICAMA, KUTIJAMA…

      Čuvanje mrkve u gajbicama, kutijama na čije dno se može staviti pesak, papir kao izolacioni materijal.

      Ukoliko ima više slojeva mrkve obavezno između staviti neki izolacioni materijal.

      Dipl.inž.zaštite bilja Sanja Popović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.