- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje, 5 dana ranije by Božović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
31.12.2024 u 19:13 #600049Božović NebojšaUčesnik
Црни лук се одликује малим потребама за топлотом, а при том врло брзо образује листове, што омогућује његово успешно гајење као предкултуре, накнадне и међукултуре у заштићеном простору. Млади лук се гаји као иста култура али веома успешно и као међукултура, између краставаца, салате и парадајза што може дати принос и од 6kg/m<sup>2</sup>. За производњу се користи крупан арапаџик (главичурак) пречника 2-3cm. Најбоље су сорте са већим бројем клица, интензивног раста. Из овакве луковице се веома брзо развија млади лук.
У производњи младог лука најподеснија је сукцесивна садња у размаку од 15 до 20 дана, што обезбеђује континуитет у приспевању. Садња се обавља од краја октобра до краја фебруара. Ради бржег ницања примењује се неколико начина обраде луковица. Могуће је гомиле луковица, покривене сламом или другим материјалом, држати у топлој просторији 5-7 дана и заливати топлом водом (40-45C). Луковице се могу потапати у воду температуре 35-40C у току 12-15 часова. Ефикасан начин обраде луковица за садњу у октобру и новембру је одсецање врата луковице. Овим се омогућује брзо ницање и повећање приноса од 50%. Сем квашења, луковице се могу 5-7 дана држати на температури од 30C и релативној влажности ваздуха 80-90%. Сви начини обраде луковица имају за циљ брже прорастање листова и корена.
Осим производње из арапаџика, лук се у заштићеној башти може произвести и из расада. Сетва се обавља половином септембра, а садња крајем октобра на растојању 18-20 x 5cm. У објектима са грејањем, у току производње, треба одржавати температуру од 18 до 20C за време сунчаних дана, односно око 14C када су дани облачни. Квалитет младог лука је бољи при температури у објекту од 10 до 12C али је раст нешто спорији. У току вегетације обављају се 1-2 међуредна окопавања и у фази три листа прихрањује се са 30g азотног ђубрива не метар квадратни. Непосредно после садње црни лук се добро залије, а затим сваких 10-15 дана са 10l воде на метар квадратни. Време доспевања младог лука зависи од услова производње. При температури гајења од 18 до 20C у периоду октобар-новембар, млади лук доспева за 40-45 дана, у децембру и јануару за 30-35 дана, а у фебруару и марту за 20-25дана. Прираст младог лука у односу на посађене луковице зависи од осветљености. Током јесени и при гајењу под столовима и полицама прираст је 1-20%, а у рано пролеће 90% од тежине садног материјала. Принос младог лука зависи од времена убирања (најбољи је у фази 6-8 листова) и креће се од 0,5 до 15kg/m<sup>2</sup>, што зависи од тога да ли се убере млади лук или луковица.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.