- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 6 dana ranije by Petrović Tanja.
-
AutorČlanci
-
27.06.2025 u 09:07 #610527
Petrović Tanja
UčesnikLubenice proizvodnja na otvorenom
U područjima sa dovoljno toplih dana lubenice se uzgajaju direknom setvom.Seju se u redove razmaka 2 m sa razmakom posejanih semenki u redu 40-60cm, ili se seju u kućice razmaka 0.8-1 m sa po 4-5 semenki.Seje se na dubinu 3-4 cm.Za setvu jednog hektara takvim načinom setve troši se 2-3 kg semena.Setva se obavlja kada se setveni sloj zemljista zagreje na 15 C i kada prestane opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Kod nas je to sredinom maja.Proizvodnja lubenica iz rasada je najčesca kod nas zato što je seme izuzetno skupo a klijavost slaba i onemogućeno je nicanje van kontrolisanih uslova.Proizvodnja rasada se obavlja iskljucivo u kontejnerima a presadjuju se kada su u fazi 3-4 lista .Osim na golom zemljistu lubenice se mogu gajiti i na crnoj poluetilenskoj foliji .Proizvodnja se može ubrzati i sadnjom lubenice kalemljene na podlogu tikve lagenarije .Spojeno mesto se dobro lagano omota vatom .Kalemljeni rasad se drži u zaštićenom prostoru na t 25-27 c uz visoku vlažnost vazduha.Nakon nedelju dana kalemljeni deo potpuno sraste sa podlogom ,kalemljenjem se ubrzava dospevanje lubenica za desetak dana a same su biljke otpornije na susu i prinosnije su.
U normalnim uslovima proizvodnje ,lubenica sazri za 30-40 dana nakon oplodnje.Veoma je važno utvrditi punu zrelost i proceniti optimalni trenutak za berbu.Berba počinje kada plodovi dostignu veličinu karakterističnu za sortu odnosno kada se na površini ploda pojavi beličasta voštana prevlaka ,a peteljka uz plod se stanji ,s nje otpadnu dlačice i u njenoj se bazi osuše zalisci.Laganim udaranjem po zrelom plodu čuje se tupi zvuk i slabo podrhtavanje .Bere se svaka 2-3 dana ,odsecanjem peteljke sa ploda nožem tako da oko 1 cm ostane na plodu.Period plodonošenja, a time i berba,traje oko mesec dana.Prinosi plodova su 30-40t/ha a primenom savremene tehnologije na foliji uz navodnjavanje mogu biti i duplo veći.U kontrolisanim uslovima čuvanja na t 10-15C uz relativnu vlagu 90% mogu se čuvati 2-3 nedelje .Niže temperature tokom skladištenja mogu oštetiti jestivi deo ploda. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.