- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje, 4 dana ranije by Velimir Stanojević.
-
AutorČlanci
-
23.04.2025 u 08:06 #605963
Velimir Stanojević
Učesnik<p style=”text-align: center;”> КОРИШЋЕЊЕ ПОСРЕДНИКА КОД КАЈСИЈЕ </p>
Посредник (interstock)представља део воћке који је калемљењем уметнут између подлоге и племке (сорте) и код кајсије се користи пре свега ради повећања отпорности на ниске температуре и проузроковаче болести. Наиме,ниско калемљена стабла кајсије су осетљивија на температурна колебања у периоду зимског мировања и почетком вегетације услед чега долази до пуцања коре на деблу а чиме се стварају услови за потенцијалне инфекције и превремено сушење стабала.При калемљењу на висини 80 – 100 цм се постижу најбољи резултати при чему треба водити рачуна да посредник има добру подударност (афинитет) са гајеним сортама кајсије.
Као подлога се најчешће користи сејанац џенарике јер га карактерише добро развијен и јак коренов систем адаптиван на различите типове земљишта. На подлогу се при земљи калеми посредник а на њега на висини 80 – 100 цм жељени култивар кајсије.Мана оваквог поступка је што се производња садница продужава за једну годину.Међутим, овако произведене саднице су одличног квалитета са добро развијеним кореновим системом и одликују се ранијим ступањем на род у односу на класично произведене.
Као посредници се најчешће користе Белошљива, Стенлеј, Чачанска лепотица, Зелена ренклода а ређе Пожегача и St. Julien.Посредник (деблотворац) позитивно утиче на бујност, родност и дуговечност засада. Треба нагласити да је бујност стабала за 25 – 30 % мања него при калемљењу директно на подлогу па је тиме омогућено и гајење кајсије у густом склопу.
Велимир Станојевић, дипл.инг.
ПССС Чачак
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.